Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2016

Norsk minister: Olagligt att skjuta 47 vargar

Tiotusentals människor från 100 länder kritiserade Norges beslut att skjuta av majoriteten av landets vargar i höstas – vilket Svenska Jägareförbundet gav sitt stöd till. Nu backar den ansvarige ministern: Endast 15 vargar ska få skjutas.

FOTO: Felix André Skulstad/Mostphotos

Det är inte lagligt att skjuta de 47 vargarna som enligt den ursprungliga planen skulle få dödas – det är beskedet från Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen, enligt den norska tidningen Nationen.

– Rättsavdelningen på justitiedepartementet har kommit till slutsatsen att det inte finns någon rättslig grund för att fälla vargar i de fyra aktuella reviren, säger ministern till tidningen på tisdagen.

Orsakar inte ”tillräcklig skada”

Vidar Helgesen motiverar beslutet genom att hänvisa till att vargarna inte orsakar tillräcklig skada:

– Anledningen är att det inte föreligger en tillräcklig risk att vargar i dessa specifika områden kommer att orsaka allvarliga skador på boskap och renar, säger ministern till Bondebladet.

Stora protester från omvärlden

Antalet vargar som får skjutas reduceras därmed enligt ett nytt beslut från de planerade 47 – vilket ska ha motsvarat omkring 70 procent av Norges hela vargstam – till 15. Enligt den norska radiokanalen NRK har tre av vargarna redan skjutits.

Frågan är ytterst omtvistad.

När det i höstas först blev känt att Norge hade tagit beslutet att skjuta av 47 av de uppskattningsvis 65 vargarna i landet blev reaktionen stark. Land Lantbruk rapporterade om att 57 000 människor från 100 länder protesterade i oktober mot beslutet.

”Påverkar även Sverige”

Svenska Jägareförbundet gav dock sitt stöd till det kontroversiella beslutet:

– Vi tycker att det är för mycket varg och det är bra att man tar ett ordentligt grepp och skjuter av de här vargarna, sade då Torbjörn Lövbom, andra vice ordförande i förbundet.

Situationen i Norge kan även ha en påverkan på vargsituationen i Sverige:

– Vargstammen i Sverige och Norge är delvis gemensam. Människorna som bor där påverkas ju av rovdjuren. Om man skulle omsätta Värmlands population till vad det motsvarar för hela Sverige så skulle det motsvara flera tusen djur. Det blir ju en ohållbar situation, sade han då till Land Lantbruk.

Relaterade artiklar

Till toppen