Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 augusti 2018

Norska bönder får inte extra krishjälp

Norges lantbruksminister Jon Georg Dale (Frp) meddelar nu att landets bönder inte kommer att få tillgång till alla de krispaket som de har bett om efter årets extremtorka.

 Landbruks- og matminister Jon Georg Dale tillsammans med företrädare för norska lantbrukarorganisationer.
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale tillsammans med företrädare för norska lantbrukarorganisationer. FOTO: LANDBRUKS- OG MATDEPARTEMENTET

Norska lantbrukarorganisationer har bett att få extra stödpaket, som en följd av den svåra torkan, utöver de åtgärder som den norska regeringen tidigare har aviserat. Men den norska lantbruksministerna Jon Georg Dale (Frp) har inte för avsikt att avdela mer medel utöver det som har aviserats via landets skadefond för skördar.

Vill vänta och se

Tilldelningarna till fonden kommer att visserligen öka på sikt efter torkan, men hur mycket är det för tidigt att sia om, uppger Dale till Bondeavisen. Tidigare har lantbruksministern, enligt tidningen, aviserat att ersättningar för grödor som har förstörts på grund av torkan kommer att uppgå till flera hundra miljoner kronor.

– Vi måste vänta och se hur skördarna blir. Vi har en väldigt bra ersättningsordning och den kommer att användas ytterligare, men ett särskilt krispaket är inte aktuellt vid den nuvarande tidpunkten, säger Dale till Bondebladet.

Hänvisar till åtgärdspaket

Inför ett möte med landets lantbrukarorganisationer under onsdagen säger han att dialog pågår. Om det kan hjälpa situationen kan existerande jordbruksavtal förhandlas om, betonar han. Dale hänvisar även till de tidigare aviserade åtgärderna från regeringen för att förbättra de norska böndernas situation, däribland ökad import av foder. Från Lantbrukarorganisationerna kontrar med att det behövs omfattande krispaket nu för att rädda den norska livsmedelsproduktionen, samt att de pengar som delas ut inom ramen för gällande ersättningar fungerar vid normala krisår, medan det nu råder närmast undantagstillstånd på grund av torkan.

LÄS OCKSÅ: Norge rustar bönderna mot torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen