Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari 2018

Norska regeringen vill förbjuda pälsnäringen

Den norska regeringen vill förbjuda uppfödning av pälsdjur. Målet är att pälsnäringen i landet ska vara avvecklad innan 2025. Ett chockbesked för landets 200 pälsdjursuppfödare som upplevt att man haft stöd av den tidigare regeringen.

FOTO: Staffan Gustavsson

”Detta är väldigt allvarligt och vi känner oss mycket besvikna över att bli offrade på det här sättet”, säger Bertran Trane Skardsem, ordförande i Norges Pälsdjursförening till NRK. ”Men sista ordet är definitivt inte sagt om det här. Nu ska vi göra en plan och har hopp om att via ska komma runt det här”.

Ska avvecklas

Det var i går, söndag, som den nybildade norska trepartiregeringen, bestående av Höyre, Fremskrittspartiet och Venstre, presenterade sin regeringsplattform. I den slås bland annat fast att pälsnäringen ska avvecklas, en framgång för Venstre, nya i regeringen, som drivit frågan hårt.

Missnöjd lantbruksminister

För lantbruksminister Jon Georg Dale, Frp, är beslutet ett nederlag. ”Jag har under mina två år i lantbruksdepartementet gjort allt jag kan för att skapa förutsättningar för en bärkraftig utveckling för pälsnäringen. Jag anser därför att den här förlusten är den största som Frp gjort under regeringsförhandlingarna” är hans kommentar i Nationen.

LÄS MER: Aktivister dömda för intrång på norsk minkgård

Relaterade artiklar

Till toppen