Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juni 2019

Notan för svinpesten: en halv miljard kronor

JABBEKE, BELGIEN.

När den afrikanska svinpesten plötsligt tog ett skutt västerut hamnade den i Belgien. Trots att smittan bara finns bland vildsvin beräknas utbrottet hittills ha kostat grissektorn motsvarande en halv miljard svenska kronor hittills.

 Efter utbrottet av afrikansk svinpest bland vildsvin i sydöstra Belgien har tamgrisproduktionen drabbats i form av färre exportländer och lägre priser. Rådgivaren Wouter Wytynck från bondeorganisationen Boerenbond hälsar på hos grisuppfödaren Peter Vermeire.
Efter utbrottet av afrikansk svinpest bland vildsvin i sydöstra Belgien har tamgrisproduktionen drabbats i form av färre exportländer och lägre priser. Rådgivaren Wouter Wytynck från bondeorganisationen Boerenbond hälsar på hos grisuppfödaren Peter Vermeire. FOTO: Göran Berglund

Den 13 september 2018 är ett datum som belgiska grisbönder inte glömmer i första taget. Då hittades i landets sydöstra hörn det första vildsvinet som avlidit till följd av afrikansk svinpest. Nio månader senare finns smittan fortfarande kvar.

– Man märkte effekten redan efter en vecka. Exporten stoppades direkt och priset gick ned med 10 eurocent (cirka 1 krona). Båtar med belgiskt griskött på väg till Asien fick vända, berättar Wouter Wytynck, rådgivare på bondeorganisationen Boerenbond.

21 av 23 har slutat köpa

Han visar en lista med 23 länder utanför EU varav 21 har slutat att importera från Belgien. Viktiga exportmarknader som Kina, Korea, Japan och Filippinerna har försvunnit och de enda som fortfarande köper belgiskt griskött är Indien och Vietnam.

 Grisgårdar i den storleksordning som Peter Vermeire driver förlorade 50 000–60 000 euro under det första halvåret efter utbrottet av svinpest.
Grisgårdar i den storleksordning som Peter Vermeire driver förlorade 50 000–60 000 euro under det första halvåret efter utbrottet av svinpest. FOTO: Göran Berglund

Det är mitten av april och vi sitter i köket hemma hos Peter Vermeire, grisuppfödare utanför Brygge och ordförande i den belgiska avdelningen av European Pig Producers. Ett för dagen hett diskussionsämne är att ansvarig minister i den fransktalande delen av landet veckan innan öppnade buffertzonen runt det smittade området för friluftsliv.

Grisgårdar långt från smittzon

– Vi är förstås inte speciellt glada över det. Det är inte smart vare sig för Belgien eller för Europa. Visst, det finns bestämmelser att man ska hålla sig till stigarna och desinficera kängor och skor efteråt. Men hur många kommer att göra det? frågar Peter Vermeire retoriskt.

Den belgiska grisproduktionen är koncentrerad till den flamländska delen av landet och då i synnerhet den nordvästra regionen där vi befinner oss. Peter Vermeire förklarar att det finns två ministrar för viltfrågor, en konsekvens av att Belgien på många vis är två länder i ett.

 Närvaron av afrikansk svinpest i Belgien har tvingat grisuppfödaren Peter Vermeire att bli ännu mer noggrann med sin biosäkerhet. Bara de besökare som absolut måste komma in blir insläppta.
Närvaron av afrikansk svinpest i Belgien har tvingat grisuppfödaren Peter Vermeire att bli ännu mer noggrann med sin biosäkerhet. Bara de besökare som absolut måste komma in blir insläppta. FOTO: Göran Berglund

Har blivit en lågprisprodukt

– Eftersom det inte finns så mycket jordbruk och i synnerhet inte så många grisgårdar i den fransktalande delen är förståelsen för våra frågor inte lika stor där, säger han.

Belgien har en självförsörjningsgrad på 225 procent för gris vilket betyder att huvuddelen måste exporteras. Normalt sker 80 procent av exporten inom EU men förekomsten av svinpest i landet har gjort att uppköpare i Tyskland och Nederländerna oftast avstår belgisk gris.

I takt med att belgisk produktion blivit en lågprisprodukt har Polen därför tagit över som största kunden.

Minst 50 000 euro minus

Efter en kris 2014–2015 återhämtade sig priserna och de belgiska grisuppfödarna fick några bra år med en betalning på runt 1:60 euro som högst. Under fjolåret skedde en nedgång men betalningen låg ändå på 1:38 när svinpesten bröt ut.

 Biosäkerheten hos belgiska grisuppfödare är just nu viktigare än någonsin. Den afrikanska svinpesten får absolut inte spridas från vildsvinen till tamgrisbesättningarna.
Biosäkerheten hos belgiska grisuppfödare är just nu viktigare än någonsin. Den afrikanska svinpesten får absolut inte spridas från vildsvinen till tamgrisbesättningarna. FOTO: Göran Berglund

För producenter som i likhet med Peter Vermeire har i storleksordningen 500 suggor handlade det första halvåret om förlorade intäkter på 50 000–60 000 euro. Skulderna till foderleverantörerna har ökat och bankerna kräver större insyn i verksamheten.

En normaliserad situation

– Investeringar är inte att tänka på men man måste också se till den mänskliga aspekten. Grisbönderna jobbar hårt, går upp klockan sex på morgonen och lastar kanske grisar på nätterna. När ekonomin blir så pressad kan det vara svårt att motivera sig, menar Peter Vermeire.

Peter Vermeire och Wouter Wytynck konstaterar att förekomsten av afrikansk svinpest snabbt har normaliserats. Händelsen dominerade nyhetsrapporteringen i höstas men nu förstår de flesta utanför lantbrukssektorn inte varför smittan fortfarande är ett problem.

 Trots att området där vildsvin smittats av afrikansk svinpest ligger närmare 30 mil bort får det konsekvenser för tamgrisuppfödarna i Belgien. Nästan alla exportländer utanför EU har slutat köpa och priset har fallit.
Trots att området där vildsvin smittats av afrikansk svinpest ligger närmare 30 mil bort får det konsekvenser för tamgrisuppfödarna i Belgien. Nästan alla exportländer utanför EU har slutat köpa och priset har fallit. FOTO: Göran Berglund

Borde gjort som Tjeckien

– Om vår regering hade gjort som i Tjeckien, tagit dit armén och skjutit av vildsvinen skulle det hela ha varit över på en månad. Det hade kunnat göras mycket för de 50 miljoner euro som svinpesten hittills beräknas ha kostat grissektorn, säger de.

Biosäkerheten har även tidigare varit högt prioriterad på Peter Vermeires gård men han försöker nu vara ännu mer noggrann. Bara de besökare som absolut måste ha tillträde blir insläppta och först efter att ha bytt kläder och duschat. En bit från stallarna finns en frys för kadaver med särskild tillfart för transporten som ska hämta.

 För att öka biosäkerheten har grisproducenten Peter Vermeire investerat i en kadaverfrys.
För att öka biosäkerheten har grisproducenten Peter Vermeire investerat i en kadaverfrys. FOTO: Göran Berglund

Inte aktuellt att stängsla

– Som grisuppfödare vill jag ha transportfordonen som kommer till gården så rengjorda som möjligt. Jag betalar gärna 300 euro extra om jag vet att transporten är tvättad och torkad, säger Peter Vermeire.

I södra delen av landet har grisbönder sedan tidigare kunnat få bidrag för att stängsla in sina gårdar. Det är inte aktuellt för Peter Vermeire men läget kan snabbt förändras om det i framtiden skulle komma vildsvin till området.

– Det existerar en osund romantik kring vilda djur. Det finns till och med de som vill att vi ska ha varg här i området, säger han och skakar på huvudet.

LÄS MER: Jägare ska utrota svinpesten i EULÄS MER: Premium – Så håller Danmark rent hus mot afrikanska svinpestenLÄS OCKSÅ: Staket för 100 miljoner en billig försäkring mot svinpest

FAKTA: 600 suggor ger 22 000 smågrisar

– Peter Vermeire är 50 år och driver grisproduktion på egna gården i Jabbeke strax väster om Brygge. Hans fru är sjuksköterska men arbetar även med smågrisarna. De tre sönerna har inte utbildat sig inom lantbruket.

– Gården har 50 hektar mark som odlas av Peters pappa. Allt foder köps in.

– Peter Vermeire statade som uppfödare år 2000 med 170 suggor. Nu finns 600 suggor som ger 22 000 smågrisar per år varav 4 000 föds upp på gården till slakt. Smågrisdödligheten var förra året endast 6,6 procent.

– Sedan 2010 används danskt avelsmaterial och gyltorna importeras från Danmark.

– I 13 år har gården sålt en del av grisköttet under eget varumärke.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen