Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 november 2019

Nötköttsproducenterna diskuterar uppväxlat medlemskap i LRF

BORLÄNGE, DALARNA.

Frågan om det framtida medlemskapet i LRF och vikten av att tillsammans lyfta näringen i tider då köttproduktion är ifrågasatt av miljöskäl, var två huvudteman på Sveriges Nötköttsproducenters årsstämma under torsdagen.

 Jan Forssell blev omvald till ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.
Bild 1/2 Jan Forssell blev omvald till ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter. FOTO: Johan Sedenius
 Årets Köttriksdag hålls i Borlänge. Stämman var odramatisk.
Bild 2/2 Årets Köttriksdag hålls i Borlänge. Stämman var odramatisk. FOTO: Johan Sedenius

Den så kallade Köttriksdagen inleddes i Borlänge i onsdags och avslutas i dag, fredag. Stämman var odramatisk och innebar bland annat omval av Jan Forssell som ordförande.

Han beskrev 2019 som ett återhämtningens år.

– Men de ekonomiska konsekvenserna efter sommaren 2018 kommer att sitta i många år för flera företag med de ökade kostnader vi har haft. Vi måste få bättre riskspridning kedjan, ett led kan inte ta hela smällen, sade han.

– Det finns ett enormt engagemang ute på våra gårdar. Det ska vi använda för at ta mer plats och lyfta fram alla fördelar med vår näring.

”Oacceptabel marknadsföring”

Utan att nämna avsändaren vid namn uttryckte Jan Forssell starkt missnöje med andra delar av det gröna näringslivet för marknadsföring som han beskrev som helt oacceptabel. Efter sommaren fick Kronfågel hård kritik för en reklamkampanj för klimatsmart kyckling.

– Man kastar sten i glashus när man vill ta poäng på våra djur. Det känns desperat att gå ut med sådan marknadsföring och man kommer inte att vinna på den heller. Det är osmart helt enkelt. Börjar vi puckla på varandra blir alla förlorare, framhöll Jan Forssell.

Olika former av medlemskap

I dag är Sveriges Nötköttsproducenter intressemedlem i LRF till en årlig avgift om 50 000 kronor. Efter att Sveriges Grisföretagare har blivit organisationsmedlem i LRF, vilket innebär dubbel avgift om 100 000 kronor, valde styrelsen att på stämman aktualisera frågan om nötköttsföretagarna ska gå samma väg.

Jan Forssell gjorde klart att han och styrelsen förordar organisationsmedlemskap, som bland annat ger motionsrätt och rösträtt på LRFs riksförbundsstämma liksom plats i branschrådet med övriga organisationsmedlemmar.

Ökad chans att påverka

– SNP är oerhört viktig som en egen stark förening. Det här handlar om att positionera oss och få större möjlighet att trycka på för vår sak, sade Jan Forssell.

Frågan om medlemskap var inte föremål för beslut utan en möjlighet för ledamöterna att vädra sina åsikter inför den fortsatta hanteringen i föreningen. Flera producenter uttalade dock stöd för styrelsens linje.

Stämman beslutade att minska antalet ledamöter i styrelsen från åtta till sju.

Två nya ledamöter

Till nya ledamöter valdes Henrik Lander, Molkom, och Jens Fjelkner, Rinkaby.

Henrik Lander bedriver Kravmärkt köttproduktion på Lönngården med plats för cirka 350 djur . Han har tidigare bland annat arbetat för LRF Konsult och varit kommunalråd för Centerpartiet i Karlstad under många år.

Jens Fjelkner är avelsuppfödare med en besättning av angus i företaget Sjövången Jordbruk med Kravcertifierad produktion. Till det kommer uppdrag som konsult.

LÄS MER: Henrik Nisser utsedd till årets nötköttsföretagare

Relaterade artiklar

Till toppen