Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 maj 2018

Nu är Emåmejeriets havremjölk här

HULTSFRED.

Den första havremjölken finns snart på den svenska marknaden. Det är Emåmejeriet i Småland som tagit fram en havremjölk som innehåller precis det som namnet säger - havre och mjölk.

 Patrik Evertsson.
Patrik Evertsson. FOTO: Barbro Baumgartner

– Den här mjölken förenar det bästa från två världar. Havre har stora hälsofördelar och det har mjölk också. Med den här havremjölken får man både protein och B12, det får man inte i havredryck som inte innehåller mjölk, säger Patrik Evertsson, Emåmejerier.

”Enormt förlåtande vad gäller smaken”

Idén till drycken har han fått från konsumenter som sagt att de blandat havredryck med vanlig mjölk eftersom de tycker att de inte mår riktigt bra av att dricka vanlig mjölk, men samtidigt tycker de inte om smaken på havredryck.

– Mjölken är enormt förlåtande vad gäller smaken. Visst känns det att det är havre i den här mjölken, men nästan alla som har testat den säger att den smakar väldigt gott. Tack vare havren får man upp en hög halt torrsubstans, det är nyttigt, och det blir därmed en lite tjockare produkt.

Det är Patrik Evertsson själv som arbetat med att ta fram produkten. Han har utgått från skummjölk som han blandat med fett från havre, svenskodlad förstås.

Komplicerad blandning

– Det har varit rätt mycket utmaningar i arbetet. Det är mer komplicerat än man kan tro att blanda en växtbaserade produkt med en animaliebaserad produkt. Det har ju inte funnits någon att tjuvkika på heller. Fast i går hittade jag faktiskt en artikel på webben om att Arlafoods lanserar en liknande dryck i Storbritannien.

Patrik Evertsson tror mycket på havremjölken som kommer att smygas ut i några butiker i mejeriets närområde månadsskiftet maj-juni.

– Trenden går i den här riktningen. När jag kastade fram den här idén för 1,5 år sedan fanns det inget intresse. Nu är det tvärtom.

Vad heter den nya drycken då? Jo den heter Gry, gry som i gryn, gryning eller gott gry.

– Det är mycket positivt som börjar på gry, säger Patrik Evertsson.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen