Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 maj 2019

Nu blir det lättare för hästföretag att få bygga

Efter en ny dom i Mark- och miljööverdomstolen kommer det att bli lättare för hästföretagare att bygga. De kommer nu beviljas samma undantag som andra areella näringar.

 Nu slipper hästverksamheter ansöka om bygglov.
Nu slipper hästverksamheter ansöka om bygglov. FOTO: Torbjörn Esping

Tidigare har hästverksamheter inte beviljats samma undantag som övriga areella näringar kring byggnation utan varit tvungna att söka bygglov.

– Det har inneburit höga kostnader, långa väntetider och en stor osäkerhet. Det har även spelat roll vilken kommun man har bott i, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst.

Tvingats söka bygglov

Hästverksamhet har alltså tidigare tvingats söka bygglov medan andra gröna näringar kunnat nyttja bygglovsfrihet enligt undantag i plan- och bygglagen. 

– Den innebär att fram till nu så har man inte sett på hästhållning som jordbruk inom plan och bygglagen, säger Lisa Kylenfelt, jurist på LRF Konsult.

”Betyder mycket”

Men i ett vägledande rättsfall fastslår nu Mark- och miljööverdomstolen att principmålet om strandskyddsreglerna hos travtränaren Robert Bergh, även ska gälla plan- och bygglagen. 

– Vi är jätteglada för det här är något vi har kämpat med länge och som betyder mycket för både tillväxt och utveckling i hästnäringen, säger Lotta Folkesson.

Spelplanen är öppen

Slutsatsen är att hästverksamhet ska omfattas av samma undantag vad gäller strandskyddsregler och bygglovsbestämmelser som de andra gröna näringarna.

– Det innebär att man kan uppföra häststall och ridhus med stöd av jordbruksundantaget, säger Lisa Kylenfelt.

Enligt Lisa Kylenfelt ska myndigheter och domstolar följa vägledande avgöranden som detta, men det går inte att utesluta att det framöver kommer att meddelas nya avgöranden som något begränsar hästverksamheters möjligheter.

Läs mer: Robert Bergh vann strandskyddsmåletLäs mer: ”Ta hästnäringen på allvar – den är mer än ett nöje”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen