Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 december 2018

Nu börjar högsäsongen – här odlas 7,8 miljoner tulpaner

Hos Lennartssons handelsträdgård i norra Halland växer årets jultulpaner direkt i vatten. Företaget har slutat odla tulpaner i jord och fått en betydligt effektivare produktion.

– Förändringen har gett en mycket renare och lättare odling, säger Bengt Lennartsson.

 Bengt Lennartsson och Tina Corneliusson i ett av växthusen.
Bengt Lennartsson och Tina Corneliusson i ett av växthusen. FOTO: Anders Ingvarsson

Han driver Lennartssons handelsträdgård i Väröbackar. På sikt tror Bengt Lennartsson att merparten av den svenska tulpanodlingen kommer att gå över från odling i torv och sand till vattenodling.

I Nederländerna, världsledande på tulpanodling, har odling i så kallade akvaponiska system nästan helt tagit över. Mer än nio av tio tulpaner odlas där utan kontakt med jord.

– Fördelarna är flera. Framför allt får man en väldigt ren odling. Vi slipper att hantera en massa torv och sand, säger Bengt Lennartsson när han visar runt i ett av växthusen där runt en halv miljon tulpaner växer för att säljas nu innan jul.

 Tulpanlökarna hos Lennartssons handelsträdgård växer i akvaponiska system.
Tulpanlökarna hos Lennartssons handelsträdgård växer i akvaponiska system. FOTO: Anders Ingvarsson

Bättre arbetsmiljö

Sedan övergången från odling i jord till i vatten har Lennartssons sparat in över 500 kubikmeter torv per år – något som betyder mycket för arbetsmiljön.

– Förr vägde en odlingslåda 15-17 kilo. Nu väger den tre kilo. Om varje låda ska hanteras fyra gånger och vi har 65 000 lådor på ett år betyder det att det är en väldig massa kilo som vi slipper lyfta.

LÄS MER: Intresse för närodlade tulpaner

Skapar konstgjord vinter

I ett annat rum står Joanna Baras och hennes kolleger, de flesta från Polen, och trycker fast tulpanlökar på små plastpiggar i odlingslådor.

Efter plantering vattnas tulpanlökarna innan de ställs kallt under tre veckor för att få den konstgjorda vinter som krävs innan de ställs in i växthusen. Från plantering till plockning är det runt sex veckor – en avsevärt kortare tid mot tidigare.

– Enbart tiden i kylrum var då 15-20 veckor. Så det här betyder att omsättningen kan öka i samma lokaler, säger Bengt Lennartsson, som bara ser fördelar med odling i vatten.

 Joanna Baras till vänster och hennes kollegor planterar tulpanlökar i vattenbackar.
Joanna Baras till vänster och hennes kollegor planterar tulpanlökar i vattenbackar. FOTO: Anders Ingvarsson

– Det man ska vara noga med är renligheten och att se till att lökarna inte får för långa rötter innan de ställs ut i växthusen. Annars ökar risken för risken för smitta.

Nya investeringar

Förändringen från odling i jord till odling i vatten krävde investeringar i nya backar för vattenodling, nya maskiner, bland annat en lökkross där lökarna skärs av sekunderna innan de hamnar i en plastpåse och ny kunskap.

Efter att testat en säsong med både odling i vatten och i jord gick man helt över till akvaponisk odling. Det ledde till att ett kylrum kunde tas bort, svinnet minskade och energiförbrukningen sjönk. Sammanlagt räknar Bengt Lennartsson med att han investerade runt 4-5 miljoner kronor, då ingår också en pelletspanna som ersätter den gamla oljeeldningen.

Början på säsongen

När säsongen är över efter påsk räknar han med att ha planterat 7,8 miljoner tulpanlökar. Det låter mycket men är knappa fem procent av den svenska tulpanproduktionen.

 På julen är röda tulpaner populära. Efter det är det andra färger på blommorna som tar över.
På julen är röda tulpaner populära. Efter det är det andra färger på blommorna som tar över. FOTO: Anders Ingvarsson

Och det är nu säsongen startar. Nästan lika traditionsenligt som att ha skinka på julbordet är det numera med röda tulpaner. Efter jul försvinner intresset för röda tulpaner lika snabbt som intresset för adventskalendrar.

– Då blir det vita tulpaner och sedan rosa och andra pastellfärger, säger Tina Corneliusson som ansvarar för försäljningen på Lennartssons handelsträdgård.

 Julia Lennartsson med ett fång tulpaner.
Julia Lennartsson med ett fång tulpaner. FOTO: Anders Ingvarsson

Fakta: Tulpanodling i Sverige

Liksom julen varar tulpansäsongen till påsk. När säsongen är slut har det producerats över 160 miljoner svenska tulpaner.

– Vi har tretton stora odlare från Malmö till Sundsvall som odlar enligt Svenskt sigill, säger Malin Hidesäter på Blomsterfrämjandet.

Svensk tulpanodling har vuxit under många år och Sverige är det land som konsumerar flest tulpaner per invånare.

LÄS MER: Rekordstor produktion av svenska tulpaner

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen