Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 februari

Kommentar: ”Nu får det inte bli fel en gång till”

kommentar

Det vilar ett tungt ansvar på politikerna som nu ska omforma vattenlagstiftningen. Det får helt enkelt inte bli fel en gång till.

 Stuprörstänkande inget för beslutsfattare.
Stuprörstänkande inget för beslutsfattare. FOTO: Mostphotos

När Sverige under regeringen Reinfeldt och med Andreas Carlgren (C) som miljöminister införde nuvarande vattenförvaltning höjdes flera kritiska röster. En av dem var dåvarande riksdagsledamoten Ann-Marie Pålsson (M) som varnade för precis den tjänstemannastyrning som vi nu har.

För snart två år sedan ställde riksdagens fem oppositionspartier, som tillsammans utgör en majoritet, sig bakom ett tillkännagivande om enklare och mer flexibla tillståndsprövningar för vattenverksamheter.

Vad blev då resultatet när Miljö- och energidepartementet, med en miljöpartistisk minister, i juni förra året släppte upp en försöksballong i form av en promemoria med förslag på hur Miljöbalkens vattenparagrafer ska förnyas? Jo, ännu mer ramlagar som i sin tur skapar den myndighetsmakt som allt fler vänder sig emot.

Nu föreslås även att nya verksamheter som ”äventyrar” en god ekologisk status ska kunna stoppas. Vilka som tolkar och beslutar i detta har ni förstås redan gissat er till – tjänstemännen, förstås.

Hur kunde det då bli så här? Förslaget till lagtext verkar snarast vara ett beställningsverk av de miljöjurister som har tillskansat sig en enorm makt.

Det tycks inte handla om att värna miljön, i alla fall inte i bemärkelsen rent vatten. Kan det möjligen handla om en grundläggande aversion mot tanken på att människor kan äga och – hemska tanke – tjäna pengar på naturen?

Det vilar ett tungt ansvar på de politiker som nu arbetar fram en lagrådsremiss. Från LRF och tunga aktörer som Svenskt Näringsliv, Svenskt Vatten och Sveriges Kommuner och Landsting riktas allvarlig kritik som knappast kan bortses ifrån.

Målet är att vara klara i mars så att riksdagen ska hinna klubba de nya lagparagraferna före valet. Nästa steg bör bli att under kommande mandatperiod riva upp och göra om den vattenförvaltning som visat sig bli en tummelplats för biologer och miljöaktivister.

Stuprörstänkande passar måhända för vatten – men inte för viktiga samhällsbeslut.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen