Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 oktober 2017

Nu går mejeriföreningarna samman

Konkurrensverket har nu godkänt att Arla och Gefleortens går samman.

 Arla och Gefleortens går samman.
Arla och Gefleortens går samman. FOTO: Ann Lindén, Kerstin Davidson

Det var sent i går kväll som Konkurrensverket gav sitt godkännande till att de två mejeriföreningarna Arla och Gefleortens får gå samman.

Enligt Konkurrensverket utövar inte Gefleortens något betydande konkurrenstryck på Arla i dag. Man bedömer heller inte att sammanslagningen hämmar konkurrensen i stort på den svenska mejerimarknaden.

”Glad och lättad”

– Jag är både glad och lättad över Konkurrensverkets besked. Vår målsättning har hela tiden varit att i god tid trygga stabila och långsiktiga villkor för medlemmarnas mjölkproduktion samtidigt som varumärket och mejeriet fortsätter att utvecklas. Jag hoppas och tror att även våra kunder och konsumenter ser att detta var det allra bästa som kunde hända oss i nuläget, säger Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens mejeriförening i ett pressmeddelande.

Mer svensk mjölk

– Vi jobbar hela tiden för att utveckla mejerimarknaden oavsett var vi är verksamma. Vi ser även ett behov av mer svensk mjölkråvara de kommande åren. Här kommer samgåendet med Gefleortens bli en viktig pusselbit i den ambitionen, säger Arla Foods ordförande Åke Hantoft.

Arla tar över

Snart börjar arbetet med att integrera Gefleortens med Arla. Medarbetare i Gefleortens blir då anställda i Arla samtidigt som Arla tar över varumärket samt ägandet och driften av mejeriet i Gävle.

Mjölkbönderna i Gefleortens kan bli medlemmar i Arlas mejerikooperativ, som ägs gemensamt av 11 200 mjölkbönder i Sverige och norra Europa.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen