Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 april 2018

Nu ska svenska livsmedelssektorn stärkas

Internationellt sett ligger Sverige en bit efter när det gäller forskning och innovation på livsmedelsområdet. Ambitionen är att på sikt ta en tätposition. I går presenterades grunden till en ny arena för det arbetet.

 Per Arfvidsson, vice VD i Lantmännen.
Per Arfvidsson, vice VD i Lantmännen. FOTO: Göran Berglund

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm var platsen för ett seminarium om de initiativ som finns för att stärka den innovativa utvecklingen inom livsmedelssektorn.

”Nationella livsmedelsstrategin avstampet”

I slutet av maj lanseras satsningen Arena för svensk livsmedelsbransch, men redan under tisdagen redogjorde Per Arfvidsson för grunderna i det arbetet. Han är vice VD i Lantmännen och ordförande i styrgruppen för den nya arenan.

– Avstampet för detta är den nationella livsmedelsstrategin, sade han.

Omkring 50 företag och organisationer har skrivit på en gemensam avsiktsförklaring för att stärka den svenska livsmedelsbranschen. Styrgruppen utgörs av 16 aktörer, exempelvis Ica, Arla, LRF och HK Scan.

”Inget annat än prispallen i sikte”

Samverkan och samordning är ledord för arbetet. Per Arfvidsson underströk att den nya plattformen inte är en ny branschorganisation. Arbetet ska helt vara inriktat på forskning, utveckling och innovation och de inom tre huvudområden: hälsa och smak, en cirkulär och hållbar livsmedelskedja samt automation och digitalisering.

– Vi ska inte ha något annat än prispallen i sikte, slog Per Arfvidsson fast i en kommentar till att Sverige i dagsläget bara klarar plats 14 enligt en rankning av Europas mest innovativa länder på livsmedelsområdet. I topp ligger Nederländerna och Irland.

– Det kommer att ta tid. Det här är en långsiktig satsning.

 Panelen vid KSLA:s seminarium om svensk forskning och innovation på livsmedelsområdet.
Panelen vid KSLA:s seminarium om svensk forskning och innovation på livsmedelsområdet. FOTO: Johan Sedenius

Vägen framåt ska enligt planen gå via ett antal paradigmskiften: från fragmentarisering till fokuserad samverkan, från en situation där branschen tvingas jaga pengar för forskning och utveckling till att investerare självmant väljer att satsa i sektorn.

Till den nya samarbetsarenans mål hör att forsknings- och innovationssatsningen inom livsmedelssektorn är nivå med andra kärnsektorers. Omsättning och värdetillväxt ska öka signifikant och som ett tredje mål ska den inhemska livsmedelssektorn 2030 vara en central svensk näringsgren.

Rapport om innovation

Enligt Per Arfvidsson kommer mer information om arenans arbete vid en lansering den 24 maj, då landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ska delta.

Seminariet bjöd på mer av nyheter. Peter Normark, VD för Macklean, berättade översiktligt om en rapport om innovation som konsultbolaget presenterar senare i april.

Dagens situation präglas enligt honom av att den rymmer flera knutar som försämrar företagens innovationsförmåga. Kortsiktighet och lågt risktagande, stängda innovationsprocesser och låsningar till följd av bristande samarbetskultur är det största knutarna, visar rapporten.

Önskar nytt centrum för livsmedelsinnovation

För att stärka branschens samlade innovationsförmåga efterlyste Peter Normark, med stöd i rapporten, gemensam innovation kring nya råvaror, ett nytt centrum för livsmedelsinnovation samt att branschen kan formera ett bolag som aktivt driver på innovationsarbetet.

LÄS MER: Konsumenter kräver insyn i livsmedelskedjan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen