Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 maj 2019

Nu stänger Magnus Nilsson lyxkrogen Fäviken för att satsa på fruktodling

Efter medverkan i Netflixserien ”Chef's table” har Fäviken Magasinet blivit känd som en svensk restaurang i världsklass. Men nu meddelar kocken Magnus Nilsson att han lämnar restaurangen för att i stället ägna sig helt åt sin fruktträdgård.

 Förra hösten köpte Magnus tillsammans med sin fru Tove en äppelodling i södra Sverige.
Förra hösten köpte Magnus tillsammans med sin fru Tove en äppelodling i södra Sverige. FOTO: Erik Olsson/Fäviken

Magnus Nilsson har gjort sig känd som en av världens bästa kockar och under elva år har gourmander rest från när och fjärran för att smaka hans sensationella mat på restaurangen Fäviken Magasinet en bit utanför jämtländska Åre. 

Men trots att restaurangen går bättre än någonsin, eller kanske just därför, har Magnus Nilsson tröttnat. I en intervju med LA Times berättar han mer.

– För första gången vaknade jag upp och ville inte gå till jobbet, säger han till tidningen.

Vill satsa på fruktodling

Förra hösten köpte Magnus tillsammans med sin fru Tove en äppelodling i södra Sverige och nu har han bestämt sig för att det är denna fruktträdgård som han vill ägna sig åt på heltid. 

– Strategiskt är det knappast ett klokt beslut, säger Magnus Nilsson till LA Times.

Men han ser ändå fram emot att laga sig igenom de svenska säsongerna på Fäviken en sista gång, för att sedan ägna sig helt åt sin familj och åt fruktträdgården.

 En fruktträdgård som ska ha planterats om strax efter andra världskriget, men som sedan dess varit orörd. Hans plan är att plantera fler träd och göra praktik hos andra trädgårdsmästare för att lära sig mer.

– Jag är inte helt säker på hur jag ska få pengarna att gå ihop, men i värsta fall får jag väl ta ett jobb någonstans säger han till LA Times

 Fäviken Magasinet invändigt.
Fäviken Magasinet invändigt. FOTO: Erik Olsson

Undanber sig intervjuer

I ett öppet brev och pressutskick meddelar Magnus Nilsson att han i nuläget inte tänker ställa upp på några andra intervjuer utan hänvisar till artikeln i LA Times. Avslutningsvis skriver han att:

”När jag är färdig här så tänker jag spendera tid med min familj, tänka, fiska, arbeta i trädgården, skriva, vila och träna upp mig själv både fysiskt och psykiskt. Jag tänker inte ljuga, jag är lite trött efter all denna tid då jag ständigt drivit utvecklingen av restaurangen framåt. 

Jag skulle vilja tacka alla som kommit hit för att äta, dela och vara en del av vad Fäviken har varit och kommer att vara ännu en tid.

Lyckönskningar och ännu en gång tack. Ni har alla varit fantastiska!”.

LÄS MER: Ensilageglass lockar matgäster till Fäviken Magasinet

Relaterade artiklar

Till toppen