Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 mars 2018

Nu utökas forskningen om mobil slakt

Hur mobil slakt påverkar djurens välfärd och köttkvaliteten ska studeras i ett projekt på SLU, som fått utökad finansiering. Projektet gäller bedövning och avblodning av djuren innan slakttransporten.

FOTO: Malin Hoelstad

Mobil slakt har lyfts fram som en alternativ metod, där slakteriet kommer till djuren, istället för tvärtom. Forskningen kring hur de här processerna påverkar hur djurvälfärd och köttkvalitet har dock inte utforskats lika mycket som vad gäller traditionell slakt.

Ett forskningsprojekt på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, får nu fortsatta donationer från Marie-Claire Cronstedts stiftelse, för att driva ett projekt som handlar om småskalig och mobil slakt av nötkreatur, samt hur aspekter som bedövning och avblodning fungerar.

Fem felprojekt

Donationerna består 810 000 kronor för första årets forskning på ett treårigt projekt, med en total finansiering på 2,25 miljoner kronor. Tidigare har stiftelsen donerat 2,45 miljoner kronor till tidigare delprojekt. Det aktuella projektet studerar bedövning och avblodning av djuren på gården utomhus innan slakttransporten.

Forskningen genomförs i fem delprojekt, däribland utformning av faciliteter, effekter av mobil slakt på djurvälfärd och köttkvalitet, bildöverföring, samt bedövning och avblodning utomhus innan slakttransport och olika uppfödningsmodeller ska undersökas.

En utgångspunkt är djurens lidande och stress i samband med transport, vilket både påverkar djurvälfärd och köttkvalitet. Projektet, Småskalig och mobil slakt av nötkreatur, genomförs vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU, sedan 2014.

LÄS OCKSÅ: Större insyn i mobila slakterier

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen