Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 oktober 2018

Nuntorp behöver få positivt besked innan jul

Skolinspektionen har avslagit ansökan från Dinglegymnasiet om att få starta naturbruksskola även på Nuntorp. Elevhälsan och åtgärder vid kränkande behandling anses vara för dåliga.

 Det går inte så fort som önskat beträffande återstarten av naturbruksgymnasiet på Nuntorp. Skolinspektionens nej kräver ett överklagande.
Det går inte så fort som önskat beträffande återstarten av naturbruksgymnasiet på Nuntorp. Skolinspektionens nej kräver ett överklagande. FOTO: Göran Berglund

I torsdags kom beskedet från Skolinspektionen om att ansökan om naturbruksgymnasium på Nuntorp norr om Vänersborg med start hösten 2019 är avslagen.

– Det kom som en liten chock. Konstigt nog fick vi avslag för något som alltid varit en styrka på våra skolor, nämligen elevhälsa och arbetet mot mobbning, säger Göran Holmberg, ordförande för Dinglegymnasiet.

 Göran Holmberg, rektor för Dinglegymnasiet, medger att avslaget på ansökan om att starta naturbruksundervisning på Nuntorp kom som en liten chock.
Göran Holmberg, rektor för Dinglegymnasiet, medger att avslaget på ansökan om att starta naturbruksundervisning på Nuntorp kom som en liten chock. FOTO: Göran Berglund

Båda nedlagda

Båda skolorna har tidigare lagts ned av Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning. Dingle återstartades förra hösten med ett elevförbund som huvudägare och har från och med andra terminen cirka 55 elever.

Tanken var att Dinglegymnasiet skulle återuppliva skolverksamheten även på Nuntorp i samarbete med Gröna klustret Dalsland som drivs av de nya ägarna till fastigheten och det lokala näringslivet.

 Planerna för hur omstarten på Nuntorp ska gå till är redan noggrant utstakade och ledningen ligger i startgroparna för att gå ut med marknadsföring och för att söka efter personal.
Planerna för hur omstarten på Nuntorp ska gå till är redan noggrant utstakade och ledningen ligger i startgroparna för att gå ut med marknadsföring och för att söka efter personal. FOTO: Göran Berglund

Samma formulering

Formuleringarna i ansökan om arbetet för elevhälsa och mot kränkande behandling var desamma som i den ansökan som 2016 gav grönt ljus för Dingle. Beslutet förbryllar därför Göran Holmberg.

– Med facit i hand skulle jag ha tagit mer hjälp. Tydligen har kraven ändrats under de två år som förflutit, konstaterar han.

 Det blev avslag för ansökan att återstarta naturbruksgymnasiet på Nuntorp i Dalsland. Beslutet ska överklagas.
Det blev avslag för ansökan att återstarta naturbruksgymnasiet på Nuntorp i Dalsland. Beslutet ska överklagas. FOTO: Göran Berglund

Har gott hopp

Överklagandet ska behandlas av förvaltningsrätten i Stockholm och Nuntorp behöver få ett beslut innan jul för att inte hamna i tidsnöd inför den planerade starten hösten 2019.

– Vi har fortfarande gott hopp om att det ska gå vägen, säger Göran Holmberg.

Även Lärlingsgymnasiet, som också ansökt om att få starta verksamhet på Nuntorp, fick avslag av Skolinspektionen. I det fallet motiveras beslutet med risk för överetablering.

SE FILM: Nuntorps framtid i deras händerLÄS MER: Hoppas på minst 25 elever

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen