Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juni 2018

Ny äggskandal skakar Nederländerna

En ny skandal skakar äggbranschen i Nederländerna sedan 60 ekoproducenter avslöjats med att använda otillåtna kemikalier i produktionen.

FOTO: Mostphotos

Det är i svallvågorna av förra årets giftskandal i Nederländerna där mängder av ägg som innehöll bekämpningsmedlet fipronil fick återkallas i ett flertal länder, däribland Sverige, som de nya avslöjandena görs.

Av de totalt 250 ekologiska äggproducenter som organisationen Foodwatch har granskat under cirka två år av inspektioner, var det närmare en fjärdedel, 24 procent, som bröt mot det ekologiska regelverket. Det enligt den rapport som frivilligorganisationen publicerade 16 juni.

Förbjudna medel

Inspektionerna, som genomfördes från januari 2016 till februari 2018, visade en utbredd användning av desinfektionsmedel och substanser som alla förbjudna av Ctgb, som är den nederländska myndighet som ansvarar för godkännande av bekämpningsmedel.

Här fanns medel som det starka desinfektionsmedlet Kilcox, och Cid 20 och det extremt koncentrerade Virocid.

Enligt nyhetsbyrån Agra Europe handlar det om substanser som inte enbart är förbjudna inom ekologisk produktion utan inom jordbruk över huvudtaget.

Enligt organisationen Foodwatch var det i samband med förnyade inspektioner av sådana företag som varit inblandade fipronilhärvan som fler missförhållanden framkom.

Toppen av ett isberg

Fipronilskandalen kan i själva verket ha varit toppen av ett isberg, tror organisationen.

– Mitt intryck är att rutininspektionerna före fipronilskandalen var väldigt ytliga, säger Corinne Cornelisse på Foodwatch.

Fipronilskanalen bröt ut i juli förra året sedan belgiska myndigheter slagit larm i hela EU om att ägg som mestadels kom från Nederländerna innehöll det farliga ämnet. Skandalen spred sig som en löpeld och nådde 26 EU-länder där hundratals gårdar spärrades.

Den larmrapport som nu presenteras slår ned på användningen av farliga och förbjudna ämnen i produktionen. Däremot sägs inget om att äggen från de 60 gårdarna ska ha varit förgiftade.

LÄS MER: Efter skandalen – nu allt mindre dioxin i ekoäggNästan hela EU indraget i äggskandal

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen