Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 oktober 2017

Ny certifiering av svenska ägg klubbad

I dag är det Äggets Dag. Det firar branschen med en ny certifiering för svenska ägg.

FOTO: Svenska Ägg

Snart kan varje enskilt svenskt ägg utmärka sig lite extra från de utländska i butikshyllan. Branschorganisationen Svenska Ägg har tagit fram en ny certifiering. En symbol för det arbete med kontrollprogram, utbildningar och rådgivning som utförs av organisationen tillsammans med svenska äggproducenter.

”Det är ingen slump att våra svenska ägg håller världsklass. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. För att förbli handelns och konsumenternas förstahandsval behöver vi fortsätta att jobba med våra svenska mervärden och dessutom skapa nya” skriver Axel Lagerfelt, ordförande för Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Rosa bock särskiljer

Varje ägg från certifierade gårdar kommer att märkas med en rosa bock intill äggets vanliga kod. Märket ska enligt branschorganisationen garantera att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Enligt Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg, bedrivs redan 80 procent av den svenska äggproduktionen på sådan hög nivå att den fyller kraven för certifiering.

Märkningen är också ett sätt att stärka konkurrenskraften hos svenska ägg. Det menar Astrid Lovén Persson.

– Det här är ett sätt att stärka positionen för de svenska äggen. Det finns ett hot om ökad import där vi har sett att trycket ökar. Från branschens sida vill vi mota Olle i grind, säger hon.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen