Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 oktober 2016

Ny dansk grismärkning kommer till våren

Till våren ska den danska märkningen för griskött nå butikshyllorna. Men i stället för stjärnor blir det hjärtan som symboliserar djurvälfärden.

För att kunna uppnå första nivån av den danska djurvälfärdsmärkningen får svansarna på slaktgrisarna inte kuperas.
Bild 1/3För att kunna uppnå första nivån av den danska djurvälfärdsmärkningen får svansarna på slaktgrisarna inte kuperas. FOTO: Ann Lindén
Max fyra timmars fixering av suggan vid digivning blir ett av kraven för att kvalficera sig i den nya danska djurvälfärdsmärkningen av griskött.
Bild 2/3Max fyra timmars fixering av suggan vid digivning blir ett av kraven för att kvalficera sig i den nya danska djurvälfärdsmärkningen av griskött. FOTO: Johanna Mörtberg
Christer Lundin är talesperson i Sverige för danska Landbrug & Fødevarer.
Bild 3/3Christer Lundin är talesperson i Sverige för danska Landbrug & Fødevarer. FOTO: Göran Berglund

Slaktgrisar utan svanskupering och lösgående suggor är två av kraven för att kvalificera sig för den första nivån av tre i den nya danska djurvälfärdsmärkningen som lanseras av miljö- och hälsovårdsministeriet.

När konceptet presenterades tidigare i år symboliserades de olika nivåerna av en, två eller tre stjärnor. Syftet med det nya märkningssystemet är att förbättra djuromsorgen inom grisnäringen genom en konsumentdriven påverkan.

Stjärnor ersätts av hjärtan

Men när märkningen till våren kommer till butikerna är stjärnorna utbytta mot hjärtan. Enligt Christer Lundin, talesperson för danska bondeorganisationen Landbrug & Fødevarer i Sverige, handlar det om att förmedla den rätta känslan.

– Stjärnmärkning används ju i många olika sammanhang och jämför man med ett enstjärnigt hotell så ger det fel signaler. Djurvälfärdsmärkningen är ju något som går utöver den normala, lagstadgade nivån, säger Christer Lundin.

En gallupundersökning som L&F låtit göra visar att konsumenterna är övervägande positiva eller mycket positiva till märkningen. Den lanseras först för fläskkött men kommer på sikt att omfatta även annat köttslag.

Ny nisch i produktionen

Andra och tredje nivån av grismärkningen finns i praktiken redan i handeln i form av Antoniusgrisen, som i stort sett motsvarar svensk grishållning, respektive ekologiska grisar.

Det griskött som ska märkas med ett hjärta blir däremot en ny nisch i dansk grisproduktion. Förutom förbud mot svanskupering och lösgående suggor i dräktighetsavdelningen samt fixering vid grisning i max fyra dygn krävs halm i boxarna.

Systemet har utvecklats av det danska livsmedelsverket i samarbete med intressenter från hela livsmedelskedjan: djurskyddsorganisationernas samarbetsorgan Doso, veterinärförbundet, Landbrug & Fødevarer, slakterierna, och många detaljhandelskedjor, till exempel Aldi, Dansk Supermarked, Lidl, Netto, Rema 1000 och Spar.

Stior anpassas för att uppnå märkning

Hur mycket dyrare grisköttet med ett hjärta kommer att bli jämfört med dagens konventionella danska produktion är fortfarande för tidigt att säga, liksom vilka volymer som kan levereras.

Danska grisuppfödare har börjat anpassa svinstior för att leva upp till djuromsorgsmärkningen. Det fläskkött som ska säljas med den nya märkningen genomgår en statlig kontrollinstans, från grisuppfödaren till livsmedelsbutiken.

LÄS MER: Danska märkningen för färskt griskött på plats

Relaterade artiklar

Till toppen