Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 augusti 2017

Ny färg på balar mot barncancer

Efter rosa och blått kommer nu gult. För att stödja kampen mot barncancer lanseras gul plast på ensilagebalar.

 De gula balarna ska lanseras i Europa inför nästa säsong.
De gula balarna ska lanseras i Europa inför nästa säsong. FOTO: Trioplast

Sedan några år tillbaka har man kunnat se rosa och blå ensilagebalar på fält runt om i landet. De allra flesta har nog koll på att den färgade plasten har använts för att stödja forskningen kring bröst- och prostatacancer.

2014 startade kampanjen i Nya Zeeland med rosa balar och har sedan dess spridits till Skandinavien, Tyskland, Schweiz, Österrike, Storbritannien och Irland.

Mot barncancer

Nästa färg på balarna kommer att bli gul och ska symbolisera stödet samt ge ett bidrag till barncancerforskningen.

Den gula plasten kommer under hösten att lanseras i Australien och Nya Zeeland och kampanjen kommer även att lanseras i flera europeiska länder inför säsongen 2018. Om eller när kampanjen når Sverige är inte klart.

Fler miljoner kronor

Bidraget kommer att komma cancerforskningen till godo på samma sätt från de gula som från de blå och rosa balarna. Pengarna som samlas in kommer från Trioplast, distributören Agpac/Tapex och slutkunden.

Hittills har välgörenhetskampanjerna med rosa och blå plast inbringat 4,5 miljoner kronor globalt till stöd för bröst- och prostatacancerforskningen.

Läs mer: Balar blir fotokonstRosa balar kan bli blåRosa balar till stöd mot bröstcancer

Relaterade artiklar

Till toppen