Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 mars 2018

Ny gen ska skydda spannmål från svampangrepp

Danska forskare har identifierat en gen som ska kunna skydda spannmål från svampangrepp. Förhoppningen är att resultaten ska leda till nya verktyg för skydda odlingar.

FOTO: Mostphotos

Forskare vid universitetet i danska Århus har identifierat en gen i vete och korn som hämmar angrepp från svampar och på så sätt kan skydda spannmål.

Genen styr produktionen av enzymet HvNEP-1 som fungerar hämmande på svamparna genom att den hindrar svamparnas förmåga att tillgodogöra sig näring. Tester visar att korn som innehåller genen har betydligt bättre skydd mot svamp.

– Svampsjukdomar leder till stora förluster så det är viktigt att finna effektiva verktyg för att bekämpa dem – och det måste vara lösningar som inte leder till resistensutveckling hos svampar, säger Henrik Brinch-Pedersen som är professor vid Institutionen för molekylärbiologi och genetik vid Århus Universitet, till tidningen Landbrugsavisen.

De svamparna man sett att genen kan skydda mot är Fusarium och Aspergillus men i nästa steg vill man titta på om genen också kan skydda mot andra typer av svampar.

Förhoppningen är att resultaten kan leda till att lantbrukare får ett nytt sätt att försvara sina odlingar mot svampangrepp.

LÄS OCKSÅ: Svamp som bekämpningsmedel i ny studie

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen