Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 april

Ny handlingsplan ska skydda pollinerande insekter

Under torsdagen beslutade regeringen om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Nytt för denna handlingsplan är ett mål för att skydda pollinerande insekter.

 Regeringens reviderade handlingsplan för växtskyddsmedel stärker skyddet av pollinerande insekter.
Regeringens reviderade handlingsplan för växtskyddsmedel stärker skyddet av pollinerande insekter. FOTO: Mostphotos

Det övergripande målet i den svenska handlingsplanen är att riskerna för människa och miljö från användning av växtskyddsmedel ska minska. Den reviderade planen innehåller sex mål, varav ett är nytt. Det formuleras som följande: ”Användningen av växtskyddsmedel som är skadliga för pollinerande insekter ska anpassas så att riskerna minimeras”.

– Jag är glad att regeringen nu har beslutat att fortsätta det viktiga arbetet med hållbar användning av växtskyddsmedel. Det känns särskilt viktigt att vi sätter fokus på arbetet med att skydda våra pollinatörer, säger Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister, enligt ett pressmeddelande.

Arbetet med att minska riskerna måste fortsätta

Enligt den reviderade handlingsplanen har arbetet med åtgärder i den tidigare handlingsplanen gett resultat. Sverige har jämfört med många länder i Europa en betydligt lägre användning av växtskyddsmedel per hektar och resthalter från växtskyddsmedel i inhemskt producerade vegetabilier är låga, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Samtidigt uppger man att arbetet för att minska riskerna måste fortsätta.

Blir offentlig under nästa vecka

Enligt EU-direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel ska nationella handlingsplaner tas fram av alla medlemsstater och skickas till EU-kommissionen. Den första svenska handlingsplanen enligt kraven i EU-direktivet beslutades 2013 av den dåvarande regeringen. Den planen har nu setts över och en reviderad plan har nu beslutats. Den nya planen kommer att bli offentlig under nästa vecka.

LÄS MER: Betodlare får inte dispens för växtskyddsmedelLÄS MER: Kolla dina växtskyddsmedel

Relaterade artiklar

Till toppen