Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 september 2016

Ny lag utpekas som hot mot närproducerat

Regeringens nya upphandlingslag rycker undan mattan för närproducerad svensk mat, protesterar LRF. Men finansdepartementet hävdar att skärpta arbetsrättsliga krav inte gäller svenska bönder utan riskbranscher som bygg, transport och städföretag.

Ardalan Shekarabi, (S).
Bild 1/2Ardalan Shekarabi, (S). FOTO: Ann Lindén
Helena Jonsson, ordförande LRF.
Bild 2/2Helena Jonsson, ordförande LRF. FOTO: Ann Lindén

Förväntningarna på den nya lagen om offentlig upphandling har varit höga från LRFs och lantbrukarnas sida. Att lagen banar väg för svenska strängare krav på miljö- och djurvälfärd ger större chans för mindre lokala livsmedelsproducenter att få leverera till offentliga kök.

Gynnar större anbudsgivare

Men i stället är det ett annat inslag i regeringens lagförslag som LRFs ordförande Helena Jonsson häftigt kritiserade, i en debattartikel i förra fredagens Svenska Dagbladet. I upphandlingen ska företag kunna visa att de följer villkor som motsvarar de i kollektivavtal. Därmed blir upphandlingsförfarandet så komplicerat att det gynnar de större anbudsgivarna, menar LRF.

– I princip stoppas alla möjligheter för kommuner och landsting att upphandla närproducerat, skriver Helena Jonsson artikeln med rubriken Skrota nya lagen för upphandlingar.

Tillbakavisar kritiken

På finansdepartementet tillbakavisar man dock LRFs kritik och hävdar att den bygger på ett missförstånd gällande lagens syfte.

– Kraven ska bara tillämpas när det är behövligt och i riskbranscher. Det svenska jordbruket är inte en sådan riskbransch, säger Alejandro Firpo, politiskt sakkunnig hos civilminister Ardalan Shekarabi, som är ansvarigt statsråd.

Relaterade artiklar

Till toppen