Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 augusti 2018

Ny lantbruksmässa för norra Sverige

Öjeby lanbruksmässa är en helt ny mässa för lantbruket i norra Sverige.

– Våra förebilder är Borgeby och Brunnby och vi siktar på att bli lika viktig för lantbruket här i norr, säger mässgeneralen Bo Wiberg.

 Maskindemonstrationen vid Öjeby lantbruksmässa lockade mycket intresse.
Bild 1/2 Maskindemonstrationen vid Öjeby lantbruksmässa lockade mycket intresse. FOTO: Gunnar Andersson
 Maskindemonstrationen vid Öjeby lantbruksmässa lockade mycket intresse.
Bild 2/2 Maskindemonstrationen vid Öjeby lantbruksmässa lockade mycket intresse. FOTO: Gunnar Andersson

Öjeby lanbruksmässa arrangeras av projektet Gröna Näringar som är kopplat till Grans naturbruksgymnasium i Piteå. Mässan stöds också av bland annat Piteå kommun, Region Norrbotten, Hushållningssällskapet, länsstyrelsen i Norrbotten och LRF.

– Gröna Näringar är ett projekt som ska utveckla de gröna näringarna och med den här fackmässan vill vi bidra till kompetensutvecklingen i branschen här uppe, förklarar Bo Wiberg.

”Vår ambition att växa de kommande åren”

Mässan sträcker sig över två dagar med start i går, torsdag. Årets mässa är den första, men redan nu är det klart att mässan kommer att arrangeras årligen de kommande fyra åren.

– Vi vill vara en årligt återkommande mässa och vår ambition är att växa de kommande åren, säger Bo Wiberg.

Bland utställarna på mässan finns intresseorganisationer och maskinleverantörer. Under mässdagarna genomförs maskindemonstrationer i fält, visningar av demoodlingar av spannmål, grönfoder och potatis samt en politisk debatt med riksdagsledamöter från de olika partierna.

”Finns ett behov av kompetensutveckling”

Temat för mässan är vallskörd.

– Eftersom det är första gången vi kör den här mässan tycker vi att det passade bra, då det är intressant för nästan hela lantbruket, konstaterar Bo Wiberg.

Varför behövs det en fackmässa här i norr?

– Vi behöver utveckla alla grenar inom branschen och det finns behov av kompetensutveckling, exempelvis när det gäller ny teknik. Därför kommer alla att vinna på att vi får en stor fackmässa i norr, säger Bo Wiberg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen