Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 mars 2018

Ny metod av avliva

En ny metod att avliva grisar kan komma väl till pass vid större sjukdomsutbrott, men även i vardagslag.

 Smågrisarna läggs i en plastsäck som fylls med kväveskum.
Bild 1/2 Smågrisarna läggs i en plastsäck som fylls med kväveskum. FOTO: AVT Europe
 ”Det är det bästa för djuren”, säger Harm Kiezebrink om att dö i kväveskummet.
Bild 2/2 ”Det är det bästa för djuren”, säger Harm Kiezebrink om att dö i kväveskummet. FOTO: Torbjörn Esping Myself

Genom att låta grisar bada i ett skum med stora bubblor fyllda med kväve kan stressen och obehaget vid bedövning och avlivning minska både för grisarna och för skötarna.

Slås ihjäl i stallet

Idag slås sjuka och missbildade griskultingar ihjäl i stallet. Det vanliga är att använda en hammare mot skallbenet eller att slunga grisen mot betonggolvet. Större grisar bedövas med bultpistol eller el och sticks för att blodas av. En obehaglig syssla för den som inte är van.

Brister i avlivningen

En ny studie från Tyskland visar att drygt 10 procent av de smågrisar och slaktsvin som avlivades på gården inte avlivades i enlighet med djurskyddslagstiftningen. En annan studie visar på brister i avlivningen av 60 procent av grisar upp till 30 kilo.  

Snabbt medvetslös

Harm Kiezebrink, som bor i skånska Torekov, har uppfunnit en metod där djur avlivas med hjälp av kvävgas i ett expanderande skum. Med skum med kväve upp över huvudet försvinner allt syre och en fågel eller gris blir snabbt medvetslös utan stress och smärta. Och efter en kort stund har djuret dött. 

– Det märker inte att syret är borta, det är ett euforiskt sätt att dö, säger Harm Kiezebrink.

– Det här är det bästa för djuren, och också det bästa för personalen.

Kan användas vid sjukdom

Harm Kiezebrink anser att utrustningen också med fördel kan användas vid och vara den del av beredskapen vid ett större sjukdomsutbrott, som afrikansk svinpest, där hela besättningen, stora som små djur, måste avlivas.

Genom att använda desinfektionsmedel i skummet, och att grisarna läggs i en plastsäck, stoppas smittan i väntan på transport och destruktion.

Färre folk på gården

Dessutom mildras chocken för lantbrukaren. Uppfödaren har förberett sig, kan delta i avlivningen själv, och kan slippa så mycket främmande människor på gården.

– Det finns goda skäl till att ha bonden involverad i hela processen. Då vet han att han gjort vad han har kunnat, och att djuren dödades på ett djurvälfärdsvänligt sätt, säger Harm Kiezebrink.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen