Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 april 2019

Ny metod på gång för att könssortera ägg

Forskare på Linköpings universitet har tagit fram en helt ny, än så länge hemlig metod, som kan ge möjligheter att sortera ut de så kallade tuppäggen.

Om metoden visar sig vara framgångsrik kan man minska ett stort svinn inom äggbranschen.

 Forskaren Jan Ybrahim i labbet. Ägget ligger i glasbägaren, som är tillsluten med aluminiumfolie för att samla upp den emitterade gasen för GC-MS analys.
Forskaren Jan Ybrahim i labbet. Ägget ligger i glasbägaren, som är tillsluten med aluminiumfolie för att samla upp den emitterade gasen för GC-MS analys. FOTO: Donatella Puglisi Linköpings Universitet/Istock

840 miljoner kycklingar i Europa kläcks årligen för att producera ägg. Men hälften av kycklingarna är tuppar som inte lämpar sig för köttproduktion, och därmed måste avlivas.

Ska reducera svinn

Äggproducenterna och forskare har därför länge försökt att hitta ett sätt att könsbestämma äggen redan när de är nyvärpta. Då skulle man kunna reducera ett stort svinn inom äggbranschen.

Helt ny metod

Nu visar en ny förstudie från Linköpings universitet på en möjlighet att sortera ut tuppäggen.

– Vi använder oss av en helt ny metod för att se om det är några skillnader mellan tupp, höna och icke-befruktade ägg, säger Anita Lloyd Spetz, professor emeritus vid Linköpings universitet.

Ingen lösning

Det pågår forskning i flera andra länder för att hitta metoder som möjliggör könssortering av ägg. Men än så länge finns ingen kommersiell lösning i någon större skala. De metoder som finns bygger på att bestämma äggets kön antingen genom optisk teknik (till exempel infraröd strålning) eller punktering av ägget där man gör en analys av ägginnehållet som inte skadar embryot.

Möjligt att äta bortsorterade ägg

Den förstudie som gjorts vid Linköpings universitet bygger på en helt annan metod – som än så länge är hemlig, eftersom forskningsgruppen undersöker om den går att patentera.

– Men vi mäter alltså de emitterade gaserna från äggen och dessa skiljer sig lite mellan tuppar, hönor och obefruktade ägg. Det är också möjligt att vi kan göra den här könsbestämningen redan dag 1, vilket skulle göra att man fortfarande kan äta de ägg som sorteras bort, förklarar Anita Lloyd Spetz.

Mäter gaserna från äggen

Med hjälp av gaskromatografi har forskarna mätt gaserna som kommer ut från äggen och sedan gjort en DNA-analys för könsbestämningen. Det är från den undersökningen som man dragit slutsatsen att metoden har en chans att funka.

– Vi tror att vi har en möjlighet att komma med en egen, svensk metod, som skulle kunna bli konkurrenskraftig. De resultat vi nu har från förstudien är så intressanta att vi har valt att gå vidare med forskningen och söker nu nya medel, säger Anita Lloyd Spetz.

”Jätteglada över resultatet”

Förstudien är ett initiativ från branschorganisationen Svenska Ägg, och inleddes under 2018 tillsammans med Linköpings universitet. Syftet var att undersöka om det finns möjlighet att könsbestämma befruktade ägg när de är nyvärpta.

– Det här är en av äggbranschens största utmaningar. Eftersom värphönsraserna är framavlade för att lägga ägg och har långsammare tillväxt jämfört med slaktkycklingar, finns det ingen marknad för att föda upp och sälja tuppkycklingarna, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Selekterade ägg ska dämpa konsumentkritik

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen