Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 augusti 2017

Ny metod visar om en grönsak är ekologiskt odlad eller inte

En ny studie på morötter tros kunna användas för att motverka fusk med falskmärkta ekologiska grönsaker.

 Studiens hypotes var att ekologisk odling innebär en större miljörelaterad stress för grönsaker, vilket visar sig i form av annorlunda metaboliter jämfört med grönsaker som exempelvis besprutats med växtskyddsmedel.
Studiens hypotes var att ekologisk odling innebär en större miljörelaterad stress för grönsaker, vilket visar sig i form av annorlunda metaboliter jämfört med grönsaker som exempelvis besprutats med växtskyddsmedel. FOTO: Mostphotos

Det är EU:s egna forskningscenter JRC, European Commission’s Joint Research Centre, som under fyra år gjort en omfattande biokemisk analys av morötter. Genom att undersöka och kartlägga morötternas metaboliter, eller nedbrytningsprodukter, har forskarna utvecklat en metod för att se om en morot är ekologiskt odlad eller inte. Något som kan användas för att avslöja fusk med konventionellt odlade grönsaker som säljs som dyrare ekologiska grönsaker.

Rapporten, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Food Chemistry, poängterar dock att det krävs mer forskning innan några säkra slutsatser om metodens giltighet kan dras.

I slutet på juni kom EU-kommissionen, Europeiska rådet och EU-parlamentet överens om att skriva om reglerna för märkning av ekologiska livsmedel från och med 1 juli 2020. Den slutgiltiga texten väntas vara redo att klubbas i oktober.

LÄS MER: Krav kan lämna eko-certifieringenLÄS MER: EU:s ekoregler gick Sveriges vägLÄS MER: Kompromiss om eko-växthusodlingen

Relaterade artiklar

Till toppen