Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 januari 2019

Ny plan snickras för livsmedelsstrategin

En av de saker den nya regeringen ska ta itu med är handlingsplan nummer två för den nationella livsmedelsstrategin. Branschen vill se resultat. Budskapet från Jordbruksverket är att ha tålamod och behålla fokus.

 Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket.
Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket. FOTO: Marie Henningsson

Den nuvarande handlingsplanen är den första sedan riksdagen 2017 klubbade de övergripande målen i strategin, vilken sträcker sig fram till 2030. Planen löper ut 2019 och under året ska en ny plan under Stefan Löfvens regering ta form för perioden 2020-2022.

Jordbruksverket och Tillväxtverket har uppdraget att ta fram ett underlag.

Förslag kommer i mars

– I mars ska vi översiktligt redovisa behovsanalysen och förslag till åtgärder och finansiering för att i juni komma med preciseringar av förslaget, säger Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket, till Land Lantbruk.

Under ett seminarium som verket anordnade i Stockholm i veckan gav departementssekreterare Lena Eckerdal Rimsten vid näringsdepartementet en lägesbeskrivning av arbetet med strategin.

Hon förklarade att kunskaperna utifrån den svåra värmen och torkan 2018 ska användas i arbetet framåt. Livsmedelsstrategins mål ska vidare integreras i den reformerade EU-gemensamma jordbrukspolitiken.

 Sverige har fått en ny regering som under året ska utforma en ny handlingsplan för livsmedelsstrategin.
Sverige har fått en ny regering som under året ska utforma en ny handlingsplan för livsmedelsstrategin. FOTO: Ann Lindén

Vill ha tydligare mål

LRF efterlyser skärpta målsättningar och har presenterat 26 förslag. Bland aktörerna längs livsmedelskedjan finns förväntningar på konkreta resultat.

Christina Nordin konstaterar att det är ett långsiktigt förändringsarbete som pågår, men uttrycker förståelse för att lantbrukare kan känna otålighet, inte minst efter krisen som uppstod förra sommaren.

– En viktig del är att få in livsmedelsstrategins mål och åtgärder i alla myndigheters arbete. Jag har sagt att vi på Jordbruksverket ska integrera strategin i allt det vi gör, även i det som inte är regeringsuppdrag,

”En tumme i ögat”

Christina Nordin betonar vikten av fortsatt fokus på genomförandet av åtgärderna kopplade till strategin.

– Den ska vara en tumme i ögat på regeringen, myndigheterna och alla som arbetar i livsmedelssektorn, säger hon.

Nuvarande handlingsplan har hittills resulterat i drygt 40 uppdrag samt några åtgärder inom landsbygdsprogrammet, detta till en total kostnad av omkring 1 miljard kronor, av regeringen kallad matmiljarden.

Befintliga uppdrag är relativt jämnt fördelade mellan strategins tre strategiska områden – regler och villkor, konsument och marknad samt kunskap och innovation. Däremot är inriktningen så här långt klart större på primärproduktionen än på de senare leden fram till konsumenterna.

LÄS MER: Johan Sedenius spaning inför 2019: ”Bonden behöver konsumenternas stöd”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen