Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 augusti 2019

Ny rättegång mot djurrättsaktivister väntar

VARBERG.

Fler djurrättsaktivister ställs inom kort inför rätta med anledning av händelserna på minkgården utanför Falkenberg. Nu rör det misshandel och olaga intrång.

 Enligt åtalet mot djurrättsaktivisterna pågick händelsen på minkfarmen under cirka två timmar.
Enligt åtalet mot djurrättsaktivisterna pågick händelsen på minkfarmen under cirka två timmar. FOTO: Polisens förundersökning

En rättegång har precis avslutats när Varbergs tingsrätt förbereder ett nytt mål mot militanta djurrättsaktivister. Denna gång är det åtta personer som åtalas för händelser i samband med en demonstration i november 2017.

Detta var innan ägaren hade satt upp staket runt hela minkgården vilket gav ett flertal av de 20–25 aktivisterna möjlighet att utan större problem ta sig in på området genom att hoppa över en mur.

Beväpnad med sprejburk

Enligt åtalet pågick händelsen under cirka två timmar och inleddes med att fem av aktivisterna kedjade fast sig vid grinden.

Mest aktiv bland djurrättsaktivisterna var en i sammanhanget välkänd man som tillsammans med en kvinna klättrade upp i gårdens sju–åtta meter höga mast för att sätta upp en flagga. När den nu 29-årige mannen senare närmade sig den lokal där skinnen förvaras konfronterades han av en av minkuppfödarens söner.

 En av djurrättsaktivisterna klättrade upp i gårdens höga mast för att sätta upp en flagga.
En av djurrättsaktivisterna klättrade upp i gårdens höga mast för att sätta upp en flagga. FOTO: Polisens förundersökning

Sprejade färg i ansiktet

Det visade sig, enligt åtalet, att 29-åringen hade med sig en sprejburk med röd färg, eventuellt i syfte att förstöra minkskinn, som han använde för att spreja uppfödarens son i ansiktet. När uppfödaren ingrep blev även han sprejad varvid glasögonen fick sig en smäll.

Fick rödsprängda ögon

Enligt åtalet om misshandel orsakade sprejen smärta och rödsprängda ögon. Uppfödaren fick även en smäll mot ansiktet. 29-åringen bestrider misstankarna och menar att det i stället var han som blev misshandlad.

 Uppfödaren och dennes son blev sprejade i ansiktet.
Uppfödaren och dennes son blev sprejade i ansiktet. FOTO: Polisens förundersökning

Alla de åtta aktivisterna är åtalade för åtminstone ett fall av olaga intrång. Vissa har erkänt gärningen i sak medan andra inte velat svara på frågorna när de förhörts av polisen.

Irriterade på polisens arbete

I de polispromemorior som ingår i förundersökningen framgår att patrullerna inriktat sig mest på att lugna ned situationen och mindre på att beivra olika brott. En av polispatrullerna åkte dessutom från platsen sedan djurrättsaktivisterna anmält att deras bilar utsatts för skadegörelse.

”Personerna som tillhör minkfarmen är trötta och irriterade på situationen. Det finns en tydlig frustration över hur polisen arbetar och fler av dem efterfrågar hårdare tag mot aktivisterna”, skriver ett av polisbefälen.

 Enligt åtalet sprejade 29-åringen röd färg i ansiktet på uppfödaren och dennes son.
Enligt åtalet sprejade 29-åringen röd färg i ansiktet på uppfödaren och dennes son. FOTO: Polisens förundersökning

Förstärkning från Chile

Enligt polispromemoriorna fanns bland de djurrättsaktivister som identifierades en man från Chile som togs med för utlänningskontroll men som inte omfattas av åtalet.

När några personer senare anlände i sina firmabilar för att hjälpa ägaren till gården beslagtog polisen tillfälligt fyra knivar som de bar i sina arbetskläder.

Kvinna med golfklubba

Under tumultet dök det enligt åtalet också upp en närboende kvinna med golfklubba i händerna. Några aktivister ville anmäla henne för olaga hot men något brott kunde inte konstateras.

Efter att aktivisterna hade försvunnit samlades ägaren och personalen i gårdens lunchrum. Där informerade polisen om rättsläget, vilka bedömningar som gjorts och varför ingen hade frihetsberövats.

Trio från Västerås

”Detta mottogs inte positivt och flera av personerna tyckte att vi borde ha tagit i mer mot aktivisterna”, skriver ett polisbefäl.

De åtalade är i åldrarna 21–30 år och tre av dem är hemmahörande i Västerås. Övriga är folkbokförda i Örebro, Sala, Hammarö, Göteborg, Landskrona. Merparten är kvinnor.

Den huvudåtalade 29-åringen är även misstänkt för tre fall av olovlig körning. I ett av dessa fall är en 21-årig kvinna misstänkt för tillåtande av olovlig körning.

LÄS MER: ”Vi är otroligt besvikna på polisen”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen