Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 oktober 2017

Ny skadegörare hittad i Blekinge

Ett nytt hot mot potatisskörden är upptäckt i ett fält med stärkelsepotatis i Blekinge.

 En ny skadegörare på potatis har bekräftats i Sverige, rotgallnematoden (Meloidogyne chitwoodi).
En ny skadegörare på potatis har bekräftats i Sverige, rotgallnematoden (Meloidogyne chitwoodi).

Under hösten har ett flertal fall av potatiskräfta konstaterats i potatisodlingar i södra Sverige. Men nu har en ny skadegörare på potatis har nått Sverige.

Det är den lilla masken rotgallnematoden, Meloidogyne chitwoodi, som har konstaterats i ett fält med stärkelsepotatis i Blekinge. Odlaren försöker nu förhindra spridning och Jordbruksverket inventerar området för att se om fler fält är drabbade.

Skadegörare

Angrepp av rotgallnematoden kan få allvarliga konsekvenser för potatisodling och annan odling och är en skadegörare som hanteras av växtskyddslagen.

I Europa har nematoden tidigare konstaterats i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike. Nematoderna lever i rötter och knölar och sprids med jord och växtmaterial.

Begränsar smittan

– Maskiner och redskap som för med sig jord innebär en spridningsrisk. Därför jobbar vi nu med att begränsa smittan utifrån hur jord och växtmaterial sprids mellan fälten, säger Carin Bunnvik, enhetschef på växtregelenheten på Jordbruksverket.

Läs mer: Potatiskräfta bekräftat på gård

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen