Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 september 2016

Ny studie: lantbrukets regelkrångel har ökat med 120 procent

Tio års ambition att förenkla för lantbrukarna har inte gett resultat. Tvärtom har reglerna ökat – och fortsätter att göra det.

FOTO: Ann Lindén

Det visar en granskning som Hushållningssällskapet Halland, Växa Sverige och SLU har gjort bland lantbrukare i Halland.

På 20 år har reglerna ökat med 120 procent, enligt studien som utgår från de lagar och regler som fanns med i årets Miljöhusesyn. Antalet lagkrav 1996 räknades till 274 stycken. 2006 hade lagkraven ökat till 461 och i år till 604.

– Administrationen har ökat trots målet att den ska minska. Jordbruksverket inledde sin förenklingsresa 2013 och det är ett långsiktigt arbete, men det märks inte ens, säger Helena Lans Strömblad, rådgivare på Växa Sverige.

19 nya dokument

1996 hade lantbrukarna fem olika sorters dokumentation och journaler. Sedan dess har de fått 19 nya, bland annat gödseljournaler, dokumentation av skadedjursbekämpning, journal för farligt avfall, kemikalieförteckning, sprutjournal, läkemedelsjournal och arbetsmiljögranskning.

Kraven på dokumentation finns inom vitt skilda områden. De flesta av de 75 lantbrukare som för dagbok i forskningsprojektet anlitar konsulter eftersom reglerna är svåra och tar mycket tid att utföra.

– Majoriteten tar hjälp med något. Det är olika från företag till företag, säger Helena Lans Strömblad.

Tio år har gått

Regeringens uppdrag om förenkling kom för tio år sedan.

– Ändå fortsätter den här utvecklingen. Det har tillkommit nya regler i år som betesjournal och betesplan, säger Helena Lans Strömblad.

Nya regler tillkommer även på bygg- och skatteområdet. Kontrollerna från olika myndigheter samordnas inte.

Okända kostnader

Hur mycket tid lantbrukarna lägger ned på den här typen av administration och vad den faktiskt kostar framkommer inte ännu i studien.

– De resultaten presenterar vi troligen till våren, säger Helena Lans Strömblad.

Relaterade artiklar

Till toppen