Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 december 2019

Ny tävling ska kora Årets bonde

Årets bonde är namnet på en ny tävling för att lyfta primärproduktionen och efterfrågan på svensk mat.

 Tävlingen Årets bonde startar under våren nästa år och avslutas med en gala i Malmö på hösten.
Tävlingen Årets bonde startar under våren nästa år och avslutas med en gala i Malmö på hösten. FOTO: Mikael Olofsson

Tävlingen lanseras efter årsskiftet och syftar enligt ett pressmeddelande till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.

Många är med

Initiativtagare är kommunikationsbyrån Bergkvist Publishing som ligger bakom bland annat tidning Restaurangvärlden och guiderna White Guide Green och White Guide Junior.

Krav, Pågen, Sydgrönt, Skånemejerier och Svenskmärkning är några av de företag och organisationer som är samarbetspartners.

Tävlingen ska pågå under våren och sommaren med ​gala och prisutdelning i Malmö i oktober 2020. Närmare information om upplägget och kriterierna kommer enligt Bergkvist Publishing att presenteras senare.

Göra bondens roll tydligare

”Vi vill tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan och lyfta fram de bönder som kan och vill vara med och flytta fram positionen för svensk primärproduktion. Det finns en enorm kraft och kunskap bland Sveriges bönder, detta vill vi vara med och lyfta, främst mot restauranger, hotell, kommuner, landsting och dagligvaruhandeln – aktörer som behöver bli bättre på att premiera svenska råvaror”, säger initiativtagaren Pär Bergkvist i en kommentar.

LÄS MER: Kartläggning av matbutikernas hållbarhet

Relaterade artiklar

Till toppen