Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2017

Ny tjänst ska hjälpa vid vattenbrist

SMHI och SGU lanserar en ny tjänst "Risk för vattenbrist", som ska underlätta för kommuner, länsstyrelser och allmänhet att förbereda och anpassa sig för vattenbrist.

FOTO: Mostphotos

Tjänsten gäller både grundvatten och ytvatten i sjöar och vattendrag. Den presenterar både den nuvarande situationen och en bedömning av utvecklingen under de närmaste månaderna.

Riskbedömningen för ytvatten uppdateras en gång i veckan. Grundvattennivåer reagerar långsammare och uppdateras därför en gång i månaden. Kartor och information finns att ta del av HÄR.

Om det råder vattenbrist bestäms utifrån hur lågt vattenflödet är, hur det förväntas bli under sommaren och hur låg grundvattennivån är jämfört med nivåer som är normala för perioden. Flödena jämförs med historiska värden och riskvarning utfärdas om de förväntas ligga mycket lågt under en lång period.

Tjänsten ”Risk för vattenbrist” innehåller detaljerade kartor som visar hur regnmängder och grundvatten avviker från det normala. När det gäller ytvatten analyseras stora och medelstora områden, men även mindre vattendrag eller sjöar som är bedömts som extra känsliga av ett antal länsstyrelser.

Riskbedömningarna gäller bara för större områden, alltså inte enskilda brunnar eller mindre sjöar.

LÄS MER: Allt större område med vattenbrist

Relaterade artiklar

Till toppen