Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 januari 2017

Ny utfodringsstrategi ska minska dioxinhalten

Under januari i år lanseras ett nytt fasfoderprogram för utfodring av hönor i ekologisk produktion. Programmet är en åtgärd i arbetet för att minska nivåerna av dioxin och PCB i ekoägg.

FOTO: Svenska Ägg

I oktober förra året avslöjade Land Lantbruk att Livsmedelsverket upptäckt förhöjda halter av dioxin och PCB i ekoägg. Nivåerna låg under det godkända gränsvärdet men var samtidigt tre gånger högre än den i konventionella ägg.

Efter upptäckten minskades nivåerna av fiskmjöl i ekologiskt hönsfoder och branschorganisationen Svenska Ägg tillsatte en arbetsgrupp med uppgift att fortsatt arbeta med frågan.

Som en andra insatts lanseras nu ett foderprogram där fiskmjölet sänks ytterligare.

"Branschen räknar med att effekten – väsentligt lägre halter av dioxin i äggen – kommer att uppnås efter ett par månader" skriver branschorganisationen på sin hemsida.

Foderprogrammet är indelat i tre olika faser där andelen fiskmjöl i foderstaten anpassas efter hönans ålder och näringsbehov.

I programmet kompenseras bortfallet av fiskmjöl genom att öka andelen av andra proteinfodermedel.

– I dag utgörs hönornas foderstat av en stor andel spannmål som ju innehåller protein. Andra fodermedel som kan bli aktuella till foderblandningen är till exempel rapskaka, ekologiskt odlad soja och solrosor, säger Åsa Odelros rådgivare för ekologisk fjäderfäproduktion och en av dem bakom arbetet med foderprogrammet.

Effekten av den optimerade fasutfodringen hos landets ekologiska äggproducenter kommer att följas upp med provtagningar via packerierna under mars månad.

LÄS MER: Högre gifthalter i ekoägg

Relaterade artiklar

Till toppen