Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 oktober 2017

Ny vattentjänst från SMHI

För att det ska gå lättare att få en samlad bild av vattenbalansen lokalt i Sverige startar SMHI en ny tjänst, Vattenbalans.

 Med tjänsten Vattenbalans ska det gå lättare att få en lokal bild över vattenbalansen.
Med tjänsten Vattenbalans ska det gå lättare att få en lokal bild över vattenbalansen. FOTO: Mostphotos

SMHI lanserar en ny tjänst för att ge en samlad bild av vattentillgången i Sverige. Det är tjänsten Vattenbalans som ska beskriva hur stor mängd vatten som kommer till, försvinner, och lagras i ett visst lokalt område under en tidsperiod.

– Vi vill att den nya tjänsten ska höja kunskapen om landets vattenresurser och ge goda förutsättningar för en hållbar vattenanvändning. Målet är att tjänsten ska kunna svara på relativt avancerade frågeställningar på ett överblickbart och enkelt sätt, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Ökat behov av info

På SMHI har man märkt av att det finns ett ökat behov av uppdaterad information om vattentillgången.

– De senaste två åren har vattenbrist varit ett problem på några håll i landet, och det är framförallt länsstyrelser som behöver information, men även allmänhet, säger Niclas Hjerdt.

Gå att välja

Informationen om vattenbalansen uppdateras dagligen och presenterar vattenbalansen för de senaste tre månaderna för ett lokalt område som man själv väljer. Längre fram ska det gå att själv kunna välja tidsperiod i karttjänsten.

Vattenbalansen har beräknats för cirka 37 000 områden med den hydrologiska modellen S-HYPE och resultatens tillförlitlighet varierar. Vattenbalansen i många områden påverkas tillexempel av mänskliga aktiviteter, till exempel vattenregleringar och vattenuttag, som hanteras på ett förenklat sätt i beräkningarna.

Annan tjänst utvärderas

Tjänsten ”Risk för vattenbrist” som funnits på smhi.se tar en paus och ska utvärderas. Eftersom regnen under hösten fyller på vattenmagasinen så minskar behovet av information om låga vattenflöden. Tjänsten kommer att finnas kvar.

Detta ger tjänsten svar på:

Hur mycket har det regnat senaste tiden?

Hur mycket vatten har avdunstat?

Har det varit torrare eller blötare än normalt?

Hur mycket vatten har fyllt på mark- eller grundvattenmagasinen, respektive sjöar och vattendrag den senaste tiden?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen