Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 januari 2018

Nya fall av Schmallenbergvirus upptäckta i Skottland

Skottland

Schmallenbergviruset (SBV) som drabbar idisslare har upptäckts i syd-västra Skottland. Viruset som kan orsaka deformering hos kalvar och lamm har upptäckts i samband med tester av mjölk.

FOTO: Bildbyrån

Under 2012 och 2013 skedde ett större utbrott av Schmallenbergviruset (SBV) i flera europeiska länder, bland annat Sverige. Men efter det avtog fallen i Sverige och i större delen av Europa.

LÄS OCKSÅ: Viruset sprider sig

Åter i omlopp

Enstaka fall de senaste åren har dock uppkommit bland annat i Tyskland, Nederländerna och Belgien och under våren 2017 upptäcktes ett par fall i Skottland. Nu visar nya tester som genomförts av insamlad mjölk från gårdar i Skottland ytterligare fall, rapporterar tidningen Farmers Weekly.

Totalt har 50 skotska gårdar testats under hösten och av dessa har mjölk från tio av gårdar i närheten av Dumfries och Galloway i södra Skottland testat positivt för smittan.

I de norra och centrala delarna av Skottland anses risken för smittan dock vara låg.

LÄS OCKSÅ: Massvaccination av svenska djur ska stoppa virus

Missbildningar hos foster

Smittan sprids via knott och myggor och ett djur som drabbas av viruset kan få obemärkta eller lindriga symptom. Men om dräktiga djur smittas under första halvan av dräktigheten kan infektionen leda till allvarliga missbildningar hos fostret eller att de föds döda.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

LÄS OCKSÅ: Friska lamm föds i vinter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen