Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 oktober 2018

Nya kontrakt för Djurambulansen i Skåne

Omstridda Djurambulansen i Skåne har på kort tid fått nya kontrakt för att hämta och stalla upp omhändertagna djur.

 Omstridda Djurambulansen i Skåne har på kort tid fått nya kontrakt för att hämta och stalla upp omhändertagna djur.
Omstridda Djurambulansen i Skåne har på kort tid fått nya kontrakt för att hämta och stalla upp omhändertagna djur. FOTO: Mostphotos

För några år sedan tjänade Djurambulansen i Skåne miljontals kronor på att hämta och stalla upp omhändertagna djur åt polisen.

Men Djurambulansen i Skåne ifrågasattes efter slarv med skatten, skulder hos Kronofogden och saltad faktura.

Länsstyrelsen anlitar Djurambulansen

Polisen undvek att använda Djurambulansen i Skåne och inkomsterna sinade från 11,2 miljoner 2014 till 400 000 kronor 2017.

Nu har länsstyrelserna tagit över ansvaret för att omhänderta djur, och Djurambulansen i Skåne har fått flera kontrakt som gäller i hela Götaland.

Hur mycket jobb det blir för Djurambulansen i Skåne återstår dock att se. Flera av upphandlingarna är överklagade till Förvaltningsrätten. Och det är inte alltid Djurambulansen i Skåne är förstavalet som leverantör.

Tillfälligt kontrakt i Skåne

I sitt hemlän har Djurambulansen i Skåne ett tillfälligt kontrakt från i somras på att omhänderta allt från ormar till kor och hästar. Men nu när kontraktet går ut vid månadsskiftet går uppdraget till konkurrenter, om inte Förvaltningsrätten beslutar något annat. Djurambulansen i Skåne har i Skåne bara första tjing på att hjälpa till att transportera omhändertagna fjäderfä om det skulle behövas.

Djurambulansen i Skåne har inga aktuella skulder hos Kronofogden, men betalningsanmärkningar från tidigare försyndelser. Man tvistar i tingsrätten, där en tidigare anställd kräver utebliven lön på 76 000 kronor.

”Kan inte diskvalificera någon i en upphandling”

Men det här är inget som påverkar om Djurambulansen i Skåne kan få kontrakt eller inte.

– Vi kan inte utan ett rättsligt underlag diskvalificera någon i en upphandling, säger Ola Svensson, chef för djur- och livsmedelsenheten på Länsstyrelsen i Skåne.

Land Lantbruk är i kontakt med Djurambulansen, som har erbjudits att kommentera den här artikeln.

LÄS MER: Djurambulansen utreds för olovlig yrkestrafikLÄS MER: Polisen klar med utredning av Djurambulansen

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen