Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 januari 2013

Nya lantbruksutbildningar

I höst blir lantbruksgymnasiet Nytorp i hälsingska Arbrå friskola. Den ska erbjuda naturbruksprogrammet med inriktningarna lantbruk-maskin och lantbruk-djur.

Fokus i utbildningarna blir vall, nöt och maskin. Skolan kommer att samarbeta med 28 gårdar för praktik och dessa finns från Jämtland i norr till Södermanland i söder.

Nytorp startade 1946. För drygt två år sedan beslutade kommunen att lägga ner skolan. I juli 2012 köptes den av lokala entreprenörer. Deras vision är att Nytorp ska bli ett ledande utbildningscenter för Norrland.

Till hösten startar även en unghästutbildning vid Biologiska yrkeshögskolan i Skara, BYS. Utbildningen kommer att vara tvåårig och ha tolv platser. Sedan tidigare finns en liknande utbildning inriktad på stora hästar men BYS kommer även att fokusera på ponnyer.

Skolan har även fått klartecken att anordna ännu en omgång av klövvårdarutbildningen, en utbildning som skolan ska vara ensam om i norra Europa.

Relaterade artiklar

Till toppen