Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 augusti 2016

Nya regler begränsar användningen av glyfosat

Nya EU-regler begränsar användningen av bekämpningsmedlet glyfosat från den 22 augusti. Hit hör förbud mot tillsatsämnet talgamin som finns i flera glyfosatbaserade produkter på marknaden.

De nya EU-reglerna syftar också till att så långt som möjligt reducera användningen av glyfosat under perioden närmast skörden samt att radikalt minska användningen på offentliga platser som parker. Begränsningarna kommer i första hand att gälla under de 18 månader som EUs kemikaliemyndighet ECHA har på sig att ta ställning till riskerna med det verksamma ämnet glyfosat i sig.

Många alternativ

På den svenska marknaden finns det många glyfosatbaserade produkter som inte innehåller det nu förbjudna tillsatsämnet talgamin, ofta även kallat tallowamine som det heter på engelska.

Begränsningen av användningen av glyfosat före skörd innebär inte heller den någon avgörande förändring för de flesta lantbrukare.

I Sverige finns det i dag inga glyfosat-produkter som är godkända för användning på livsmedel så sent som månaden före skörd. Ett förslag om totalt förbud i Sverige mot så sen användning gick i juni ut på remiss.

Världens mest sålda växtskydd

Det var ett larm förra året om att glyfosat kunde vara cancerframkallande som ledde till vårens utdragna strid mellan EU-länderna, EU-kommissionen och EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA om förlängt godkännande.

Glyfosat är världens mest sålda växtskyddsmedel som ofta används för att bekämpa kvickrot. Det finns i en mängd produkter på marknaden. Mest känt är Roundup som finns i flera produkter från Monsanto vars patent på glyfosat dock gick ut för tio år sedan. Några Roundup-produkter innehåller tillsatsämnet talgamin.

Efter att EU-länderna i juni inte kunde enas om att fatta ett majoritetsbeslut om glyfosats användning grep EU-kommissionen in. Glyfosat godkändes under de ytterligare 18 månader som ECHA granskar ämnet.

Relaterade artiklar

Till toppen