Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars 2016

Nya regler för djurtäthet

Reglerna för kompensationsstödet har ändrats - igen. De hann inte gälla mer än ett år innan de fick göras om - ny indelning av områden, nya gränser för djurtäthet och nya stödbelopp.

Ingemar Henningssons råd till lantbrukarna är att noga hålla koll på djurtätheten.
Bild 1/2Ingemar Henningssons råd till lantbrukarna är att noga hålla koll på djurtätheten. FOTO: Marie Henningsson
Bild 2/2 FOTO: Göran Hartman

Först och främst ska påpekas att alla som var berättigade till kompensationsstöd förra året är det i år också. Den yttre gränsen för stödet är detsamma. Men från och med i år har landet delats in i 12 områden som helt följer församlingsgränser.

Anledningen till detta är att Sverige måste följa de gemensamma bestämmelser som finns inom EU. Nu utgår man från ett sätt att beräkna medeltemperatur som speglar odlingsperiodens längd med hjälp av en metod som SMHI tagit fram.

Stor skillnad

Även gränserna för djurtäthet, antalet djurenheter per hektar grovfoder, har ändrats vilket får stor betydelse i vissa områden, främst nya område 6 och 7 samt gamla område 5a och 5b där djurtäthetskraven skärps.

– Vissa områden går från 0,65-1 djurenhet per hektar. Det betyder stor skillnad i hur mycket stöd man får, säger Ingemar Henningsson, rådgivare på HIR Skåne.

Ingemar Henningssons råd till lantbrukarna är att noga räkna på så att de uppfyller djurtätheten. Om det finns en risk att man hamnar i en lägre ersättningsnivå kan man öka djurtätheten genom att till exempel byta vallareal mot spannmål som man ensilerar till grönfoder.

Optimal gröda

– Använd den gröda som är optimal för att skapa rätt areal, säger Ingemar Henningsson.

Kompensationsstödet är ett av de viktigaste stöden för de lantbrukare som befinner sig i något av de 12 områdena.

Därför är det viktigt att hålla koll på såväl areal som djur. Med uppgifterna från CDB kan man räkna ut djurtätheten, till exempel med hjälp av Jordbruksverkets beräkningshjälp som finns på webbsidan.

Otroligt krångligt

Erfarenheterna av kompensationsstödet under den här programperioden är inte särskilt goda.

– Det var otroligt krångligt i fjol. Sent regelverk, sena instruktioner och ändringar på vägen. Det är ett stort problem att vi inte vet hur kontrollerna har gått. Att utbetalningarna av stödet dröjer gör ju inte det hela bättre, säger Ingemar Henningsson.

Fakta: Kompensationsstöd

Ges för följande typer av jordbruk:
  • Typ 1, 2, 3: Jordbruk med nöt, tackor eller getter i kombination med grovfodergrödor (bland annat vall, grönfoder, betesmark och slåtteräng). Typ 1, 2 eller 3 avgörs av vilken djurtäthet man har.
  • Typ 4: Jordbruk med växtodlingsgrödor (bland annatspannmål, proteingrödor och potatis).
  • Typ 5: Extensivt jordbruk. Grovfodergrödor utan nöt, tackor eller getter. Extensiva grödor.
  • Lägsta ersättning i kompensationsstöd är 250 kronor per hektar. Då har man exempelvis ett lantbruk typ 3 och hör till område 7. 
  • Högsta ersättning är 5 400 kronor per hektar. Då ha rman ett lantbruk typ 1 och hör till område 1. 

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen