Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juni 2018

Nya robotar på marknaden

Företaget De Laval lanserar en ny mjölkningsrobot, VMS V300. Roboten lanseras i ett helhetskoncept med service och rådgivning. Företaget släpper även en ny foderrobot.

 VMS V300.
VMS V300. FOTO: De Laval

I dag, tisdag, släpper den blå mjölkjätten De Laval flera stora nyheter. Nästa generation av mjölkningsroboten VMS, VMS V300, med högre kapacitet, ny teknik för spendetektering, ett anpassningsbart bås och andra funktioner så som styrning från mobil och läsplatta var en av dem.

 Mjölkningen kan övervakas direkt i mobilen.
Mjölkningen kan övervakas direkt i mobilen. FOTO: De Laval

”Attach” på halva tiden

Enligt tillverkaren har den nya roboten högre träffsäkerhet och kan mjölka fler kor per dag än sin föregångare. Laserkameran och behovet att lära roboten är borta. I stället detekterar den nya roboten spenarnas position på egen hand och memorerar datan för att snabbt kunna påbörja mjölkning vid nästa besök.

 Kameran på VMS V300 detekterar och memorerar själv varje kos spenposition.
Kameran på VMS V300 detekterar och memorerar själv varje kos spenposition. FOTO: De Laval

Enligt De Laval får den nya roboten på spenkopparna på halva tiden jämfört med sin föregångare och har kapacitet att mjölka mer än 3 500 kilo mjölk per dygn.

För kor i alla storlekar

För att passa i besättningar oberoende av kornas storlek har VMS V300 flera nya funktioner för positionering och ökad kokomfort. Båset i den nya roboten har krubba och gödselplåt vars lägen justeras automatiskt efter kons storlek. Och för att både större och mindre kor ska stå bra i roboten kan stallets bredd anpassas efter besättningen.

 De Laval OptiDuo både puttar och mixar fodret på foderbordet.
De Laval OptiDuo både puttar och mixar fodret på foderbordet. FOTO: De Laval

Mixar och puttar

I dag släpptes också De Laval OptiDuo, en foderputtare som både flyttar och mixar om fodret på foderbordet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen