Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 augusti 2018

Nya rön: Grisar har bättre syn än man trott

Österrike (TT-APA)

Grisar ser grymt mycket bättre än vad man hittills trott, enligt kognitionsforskaren Ludwig Huber.

FOTO: Johan Bävman/TT

Grisar är i motsats till exempelvis rovfåglar inte kända för sin goda syn. Tvärtom – fram till nu har forskarna utgått från att de ser väldigt dåligt, eftersom grisar som deltagit i försök visat sig oförmögna att skilja sina artfränder från varandra.

Ser mycket bättre

Nu kommer nya rön från det veterinärmedicinska forskningsinstitutet vid Wiens universitet. Grisar ser i själva verket grymt mycket bättre än vad man hittills trott, enligt kognitionsforskaren Ludwig Huber, som tillsammans med sina kolleger publicerat en artikel i den vetenskapliga tidskriften Applied Animal Behaviour Science.

Fick se fotografier

Forskargruppen har låtit grisar som är vana vid människor studera fotografier av tio kvinnliga medarbetares och studenters huvuden. Och resultatet var förvånande: Grisarna kunde inte bara skilja på ett ansikte och ett bakhuvud. Enskilda individer kunde till och med upptäckta avvikande inslag i bilderna, till exempel när de stod upp och ner eller om ögonen eller näsan var bortredigerad.

LÄS OCKSÅ: Sju steg till att lyckas som grisproducent

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen