Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 maj 2018

Nya silor kommer lägligt för Vallberga Lantmän

Trots skördesvårigheter för lantbrukarna kan Vallberga Lantmän blicka tillbaka på ett rekordår i spannmålsmottagningen med 76 000 ton. Inför kommande säsong ökar föreningen sin lagringskapacitet.

 Fabrikschef Jörgen Tagesson och VD Lars Johansson har all anledning att vara nöjda med förra året. Vallberga Lantmän presterade ett rekordår på alla fronter.
Fabrikschef Jörgen Tagesson och VD Lars Johansson har all anledning att vara nöjda med förra året. Vallberga Lantmän presterade ett rekordår på alla fronter. FOTO: Göran Berglund

Inför årets skörd ska nya spannmålssilor för 18 000 ton stå klara hos Vallberga Lantmän utanför Laholm. Det är en kapacitetsökning med 30 procent och är välbehövlig med tanke på förra årets rekordvolymer i mottagen spannmål. Investeringen går på cirka 30 miljoner kronor.

Företagets anläggningar tog 2017 emot sammanlagt 76 000 ton varav det mesta gick till foderfabriken. Ungefär 25 procent av mottagen spannmål i form av brödsäd och maltkorn såldes vidare till i första hand regionala köpare som Viking Malt i Halmstad och Berte Qvarn i Slöinge.

– Byggnationen av nya silor har dragit ut på tiden eftersom vi tvingades söka nytt miljötillstånd. Nu löper dock arbetet på enligt plan och om inget oförutsett inträffar så ska de vara i drift till skörden. Därmed slipper vi förhoppningsvis slanglagra även om det har visat sig vara en bra nödlösning, säger VD Lars Johansson.

 Vallberga Lantmän utanför Laholm kan se tillbaka på ett rekordår för såväl spannmålsmottagning och fodertillverkning som efterlikviden till medlemmarna.
Vallberga Lantmän utanför Laholm kan se tillbaka på ett rekordår för såväl spannmålsmottagning och fodertillverkning som efterlikviden till medlemmarna. FOTO: Göran Berglund

Förra året inleddes med en torrperiod under våren innan det sedan regnade större delen av sommaren förutom några korta skördefönster i augusti. Mot den bakgrunden är Lars Johansson positivt överraskad av såväl volym som kvalitet.

– Kvalitén var förvånansvärt god bortsett från det allra sista. Den mesta av volymökningen kom i form av foderspannmål och maltkorn som ökade cirka 15 000 ton jämfört med året innan, säger han.

Lars Johansson ser flera samverkande faktorer som förklarar de stora volymerna. Det var ovanligt stora höstsådda arealer som avkastade väl samtidigt som ärt- och vallodling i området minskade något och ersattes av spannmål. Dessutom tillkom en del nya medlemmar och leverantörer.

Vallberga Lantmän är uppe i 977 medlemmar och de har nu att dela på 14,5 miljoner kronor i efterlikvid vilket är över 3 procent av omsättningen. Även det är ett rekord i föreningens historia.

– All verksamhet har bidragit till resultatet, inte bara foder och spannmål utan även butiken och insatsvaror. Med det här rekordåret i ryggen känns det också tryggt när vi nu investerar inför framtiden, säger Lars Johansson.

LÄS MER: LRF-exklusivt: Ökad frihet med egen silo

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen