Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 november 2019

Nya Zeeland gör klimatmål till lag

Nya Zeeland har lagstiftat att landets nettoutsläpp av koldioxid ska vara noll till 2050, i enlighet med målen för Parisavtalet.

 Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern talar i parlamentet i Wellington, som har lagstiftat om att följa en rad klimatmål.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern talar i parlamentet i Wellington, som har lagstiftat om att följa en rad klimatmål. FOTO: Nick Perry

Lagstiftningen klubbades igenom av parlamentet på torsdagen och ledamöter från båda sidor av den politiska skalan stödde beslutet.

Senast 2050 ska det vara stopp för utsläpp av fossila växthusgaser i landet, vilket motsvarar Parisavtalets mål. Under samma period ska jordbrukets utsläpp av metan minskas med 24–47 procent.

– Vi står på rätt sida av historien, säger premiärminister Jacinda Ardern

Nya Zeeland är ett av 65 länder som lovat att uppnå noll nettoutsläpp av koldioxid, men alla har inte gjort det till lag.

Landet, som har knappt fem miljoner invånare, har också åtagit sig att all energiproduktion ska vara förnybar senast 2035.

LÄS MER: Klimatexperten: Gröna näringarna en del av lösningen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen