Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juli 2019

Nya Zeelands regering kan förbjuda djurexport

Regeringen på Nya Zeeland överväger att förbjuda export av nötkreatur, då man inte kan kontrollera hur djuren behandlas efter att de anlänt.

Jordbruksminister Damien O'Connor säger att exporten kan leda till att Nya Zeelands varumärke försämras.

 När nötkreatur lämnar Nya Zeeland är det svårt att kontrollera deras välbefinnande efter att de nått sin destination. Det vill landets regering ändra på.
När nötkreatur lämnar Nya Zeeland är det svårt att kontrollera deras välbefinnande efter att de nått sin destination. Det vill landets regering ändra på. FOTO: Janice Chen

Verksamheten, som drar in 30 miljoner nyzeeländska dollar årligen, motsvarande närmare 200 miljoner kronor, har ifrågasatts efter att det kommit rapporter att djuren har missköts i vissa av de länder dit de exporterats.

– Det har skett incidenter de senaste åren som lyfter fram det faktum att när djur lämnar Nya Zeeland har vi väldigt begränsad förmåga att säkerställa deras välbefinnande när de når sin destination. Det är något som inte är acceptabelt för mig och jag vet att det inte är acceptabelt för ett stort antal nyzeeländare, säger Damien O’Connor till New Zealand Herald.

Ska ha högsta nivån av djurskydd

Ett förbud mot export av nötkreatur är ett av flera alternativ som lyfts fram när regeringen nu gör en översyn av handeln med levande djur.

– Vi måste se till att vi har den högsta nivån av djurskydd. Vårt lands ekonomiska välbefinnande beror på den. Nu är det dags för oss att demonstrera Nya Zeelands ledarskap och engagemang för att upprätthålla de högsta normerna för djurs välbefinnande, säger Damien O’Connor.

Strama upp befintlig standard

Enligt jordbruksministern kommer de alternativ som presenteras i översynen att sträcka sig från att strama upp befintlig standard, till ett totalt eller villkorligt förbud mot vissa eller alla delar av handeln.

LÄS MER: Flera länder bättre än Sverige på djurskydd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen