Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 december 2018

Nyckeltal och uppföljning är framgångsfaktorn i Löberöd

Skånes Nötköttsföretag 2018 i Löberöd levererar årligen 200 djur till slakt. Här planeras produktionen ett år framåt i tiden och inte en enda gång har ett djur missats till leverans.

 Per-Ola och Marie Wilhelmsson, Gårdarp, Löberöd. Årets nötköttsproducenter i Skåne 2018.
Per-Ola och Marie Wilhelmsson, Gårdarp, Löberöd. Årets nötköttsproducenter i Skåne 2018. FOTO: Maria Törner

Hos Marie och Per-Ola Wilhelmsson i Gårdarp har produktionsdata och nyckeltal varit nyckeln till framgång. Wilhelmssons har stenkoll på produktionssiffrorna och tar dem till hjälp för att optimera sin produktion. Med djurens värdeökning per dag som nyckeltalet har de lyckats förbättra djurhälsan, optimerat sitt arbetssätt och ökat lönsamheten i företaget.

Wilhelmsson: ”Handlar inte om kilopris”

– Det handlar inte om kilopris. Vi tar slaktvikten minus inköpskostnaden i förhållande till antalet avvanda djur. Per ställer sedan den siffran mot våra kostnader och kan se vad vi behöver få betalt av slakterierna för att kunna ta ut lön och ha råd att köpa djur till nästa höst, säger Marie Wilhelmsson.

FAKTA: Varför uppföljning?

– Bra uppsikt och tidig åtgärd ger bra tillväxt och kortare hållandetid.

– Möjliggör tidig och tillförlitlig slaktplanering.

Sjuka djur sporrade vändning

Produktionsåret 2017 levererade de 198 djur varav handjuren – i medel – gav ett slaktutbyte på 397 kilo. Hållandetiden var 306 dagar och under den tiden hade djuren en värdeökning på 30,90 kronor per dag.

Det var ett från början ganska dåligt fungerande system som fick makarna Wilhelmsson att göra en djupdykning i djurens faktiska prestation. De hade problem med lunginflammationer och kämpade vintertid med att behandla och ta tempen på 180 djur.

– Vi räknade på det och kom fram till att september månad var bäst att sätta in djur. Då är temperaturen lagom, det blir fuktigt och varmt när de kommer in.

”Dödlighet på 1-1,5 procent”

Tidigare hade de fått djurleveranser utspritt under stora delar av året, men bestämde sig för att ta in alla ungefär samtidigt och det gav resultat.

– Vi fick in alla på en månad och så plötsligt hade vi inga lunginflammationer längre. I dag har vi en dödlighet på 1-1,5 procent, säger Marie Wilhelmsson.

Bort med hyllvärmarna

Efter den lyckade åtgärden kom uppföljningen i gång på allvar. De fick investeringsstöd, byggde en hanteringsanläggning, byggde om och investerade i en vågbur. Nu har de tydlig uppsikt över tillväxten och framför allt över de djur som inte växer.

– Antingen är de sjuka, mobbade i boxen eller så är de bara hyllvärmare, säger Marie Wilhelmsson och förklarar att det är djur som måste bort:

– De växer inte, de bara äter, tar pengar och plats för andra växande djur. Hyllvärmarna försöker vi slakta ut så fort som möjligt, de ska bort. Det kostar, men det ger plats till andra djur som får möjlighet att växa bättre och gör vår produktion mer lönsam på det stora hela.

Strategier för kalvmottagningen

Med hjälp av uppföljningarna har Marie och Per-Ola Wilhelmsson också sett att det – utöver mottagningsmånad – krävs tydliga strategier för mottagningen av kalvar. Kalvarna måste vara förberedda och avvanda inför flytten och de får inte vara för tunna. En bra vikt för en kalv är mellan 250 och 350 kilo menar Wilhelmssons.

– För tunga djur – de på 420 kilo och uppåt – tappar för mycket i vikt och det tar lång tid för dem att återhämta sig. Djur som är för lätta, under 220 kilo, har ännu svårare för omställningen. Vissa av dem klarar det inte över huvud taget. De växer inte och de dör. De kan ligga på 1 kilo tillväxt om dagen när de ska ligga på 1 700 gram.

LÄS MER: Så jobbar Irland för att maximera nötköttsexporten

FAKTA: Slaktdjursuppfödning Gårdarp

Produktion: Köper in ungdjur på hösten för slutgödning. Har inga moderdjur. Säljer hästfoder.

Mark: 186 hektar, varav 158 hektar odlad åkermark och resten betesmark. Sex hektar spannmål skördas som helsäd till foder, de odlar också höstraps och sockerbetor.

Vägningar: Mellan var 6:e och var 8:e vecka.

Tillväxt på levandevikt: 1 00-1 00 gram per dag.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen