Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 13 juli 2017

Nytt åtgärdspaket för ökad konkurrenskraft

Regeringen presenterar i dag, 13 juli, ett åtgärdspaket för stärkt hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelskedjan.

FOTO: Johanna Norin

Det rör sig om sex satsningar omfattande 38 miljoner kronor. Under mandatperioden satsar regeringen totalt närmare en miljard kronor på livsmedelsstrategins genomförande och det här är det fjärde åtgärdspaketet i ordningen.

– För att öka konkurrenskraften i livsmedelskedjan behöver Sverige utveckla sektorns potential. Det fjärde åtgärdspaketet innehåller satsningar som på olika sätt leder oss i den riktningen. Det handlar till exempel om att underlätta för företag att ta del av aktuell forskning genom rådgivningsinsatser, utveckla digitala tjänster som ska underlätta kontakten mellan företag och myndigheter och säkerställa att MRSA-bakterier inte kommer in i Sverige genom avelsimport, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Branschen kraftsamlar för handlingskraftlig livsmedelsstrategi

Åtgärdspaket 4

Sveriges Lantbruksuniversitet får medel för att utveckla samarbetet mellan forskning och rådgivning för att bättre möta företagens behov.

Jordbruksverket får medel till studier inom djurområdet. Syftet är att öka produktivitet och konkurrenskraft med bibehållen djurvälfärd, men också att utveckla djurhållningen med hänsyn till den senaste kunskapen.

Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket får medel till att utveckla digitala tjänster som ska underlätta kontakter mellan myndigheter och företag.

Svenska Köttföretagen AB tilldelas medel för MRSA-kontroll vid import av avelsdjur.

Konkurrensverket får i uppdrag att kartlägga och analysera konkurrensbegränsande förhållanden i den svenska livsmedelskedjan.

Jordbruksverket får i uppdrag att genomföra Sveriges deltagande i jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin 2018-2020.

PREMIUMLÄSNING: Prinsen: ”Livsmedelsstrategin är en fantastisk början”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen