Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 maj 2018

Nytt bolag tar över klassiska ostvarumärken

Föreningsstämman för Svensk Mjölk beslutade idag att sälja ostvarumärkena Herrgård, Präst och Grevé.

Köpare väntas bli Norrmejerier, Falköpings Mejeri och Arla Foods, som har startat ett bolag, Svenska bönders klassiska ostar. Där ska ägandet och varumärkena förvaltas i fortsättningen.

Dags jobba långsiktigt

Anders Fredriksson, VD för Norrmejerier och talesperson för Svenska bönders klassiska ostar, säger att det nu är dags att komma igång med det långsiktiga arbetet för att stärka de klassiska ostarnas varumärken.

– Herrgård, Präst och Grevé motsvarar värden av stor betydelse för svenska och bondeägda mejeriföreningar, säger Anders Fredriksson, i ett pressmeddelande.

Måste godkännas

För att gå igenom måste affären prövas och godkännas av Konkurrensverket, vilket kan ta flera månader. Rådande licensavtal kring produktion och försäljning påverkas inte. Affären har föregåtts av ett stort ordkrig, där framför allt Skånemejerier anser sig kunna bli utestängt.

– Jag kan ha förståelse för att företrädare för Skånemejerier Ekonomisk förening som samlar de skånska mjölkbönderna, är besvikna, men Skånemejerier ägs numera av en aktör med en helt annan agenda för varumärkena. Jag är övertygad om att det här på sikt blir bra lösning för alla som säljer och producerar ost gjord av svensk mjölk, säger Anders Fredriksson.

Utmanade Svensk Mjölk

Skånemejerier ägs av det internationella storföretaget Lactalis. som valt att utmana Svensk Mjölks licensavtal då man anser att ostvarumärkena Herrgård, Präst och Grevé inte är att anse som varumärken med särskiljningsförmåga. En tidigare skiljedom har slagit fast att Herrgård, Präst och Grevé är egna varumärken.

FAKTA: Svensk mjölk – Skånemejerier

– Svensk Mjölk ägs av Norrmejerier, Arla, Falköpings Mejeri och Skånemejerier via Skånemejerier, som består av svenska mjölkproducenter.

– När Skånemejerier såldes till det franska privatägda Lactalis 2012 skrevs ett licensavtal med Svensk Mjölk om att Skånemejerier skulle få fortsätta använda ostvarumärkena.

– Avtalet innebär att Skånemejerier AB betalar en licensavgift till Svensk Mjölk för att få använda varumärkena Grevé, Herrgård och Präst.

– Ett krav för att få använda namnen är att ostarna tillverkas på svenska råvaror från svenska mjölkbönder.

– Förra året (2017) utmanade Skånemejerier Svensk Mjölk och ville få de tre varumärkena ogiltigförklarade.

Efter en process, med höga advokatkostnader för både Svensk Mjölk och Skånemejerier, avgjordes tvisten mellan Svensk Mjölk och Skånemejerier i en skiljenämnd till Svensk Mjölks fördel.

– Hade skiljenämnden gått på Skånemejeriers linje hade det kunnat bli undergången för Svensk Mjölk och de svenska varumärkena.

Detta skulle i sin tur kunna påverka hur andra aktörer agerar, till exempel Ica, Coop och Axfood som konkurrerar med egna varumärken.

LÄS OCKSÅ: Ordkrig inför Svensk Mjölks stämma

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen