Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 september 2019

Nytt dataspel om KliMat

Nu ska svenskarna lära sig mer om matens miljö- och klimatpåverkan. Dataspelet om framtidens matval har tagits fram av SLU och högskolan i Skövde.

 Datorspelet är utvecklat för att en till fyra personer tillsammans ska kunna utforska olika sätt att producera mat.
Datorspelet är utvecklat för att en till fyra personer tillsammans ska kunna utforska olika sätt att producera mat. FOTO: Tobias Larsson

Att maten ska ha bra kvalitet, vara svensk och billig är viktigt, enligt svenska konsumenter. Däremot bedömer mer än hälften att de inte har tillräcklig kunskap om hur matval påverkar miljö och klimat.

Spelaren driver lantbruk

Spelet går ut på att driva ett lantbruk, där spelaren gör olika val för sin produktion. Valen påverkar sedan det fiktiva fältet, växtnäringsbalans, självförsörjningsgrad, matimport, klimat, biologisk mångfald och matsvinn.

– Frågor om mat och klimat är komplexa och det vill vi visa med spelet, säger Christina Lundström vid SLU i ett pressmeddelande.

Testas av gymnasieelever

Datorspelet riktar sig till alla som är intresserade av matproduktion och hållbar utveckling, men främst till lärare och elever på gymnasiet. Under hösten 2019 testas spelet inom ämnen som naturkunskap, biologi och geografi för att sedan finslipas till den färdiga versionen ”2030 KliMat-spelet”.

Välj svensk mat

Vad svenskarna kan om matens miljö- och klimatpåverkan baseras på en nationell undersökning som SLU Holding låtit IMA marknadsutveckling utföra.

– Det är få i undersökningen som spontant uppger att miljö- och andra hållbarhetsfaktorer är de viktigaste kriterierna för vilken mat de väljer. Men om konsumenten väljer svensk mat i stället för importerad så ger det generellt längre klimatpåverkan och annan negativ miljöpåverkan per kilo produkt, säger Anna Hessle, forskare på SLU.

Läs mer: Ny app ska förebygga skador på mjölkgårdar300 miljoner för en stärkt livsmedelskedja

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen