Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 september 2018

Nytt insektslabb invigt i Finland

I Finland växer marknaden för insektsproduktion. Ny forskning behövs och ett nytt insektslaboratorium har nyligen invigts.

Ett nytt insektslaboratorium invigdes nyligen i Jockis i Finland av Naturresursinstitutet. Det skriver Landsbygdens folk.

Där ska akademisk forskning bedrivas och olika lösningar för insektsindustrin ska testas fram av de cirka fyrtio forskare på institutet.

Läs mer: Hundratals ton insekter varje år

Forskning behövs

Forskningschef Johanna Buchert berättade att det varje år skapas 21 miljoner ton näringsrika biomassor i Finland, något som skulle kunna förädlas, och att insektsektorn här har en möjlighet att agera.

– Vi måste skapa ny produktionsteknologi, nya produkter för nya kunder och för nya marknader. Det behövs forskning, innovationer och samarbete för att främja hela sektorns utveckling.

”Gillade smaken”

Enligt specialforskaren Miika Tapio har intresset för att konsumera och producera insekter ökat. Nu finns det i Finland ungefär femtio insektproducenter och tre registrerade förädlingsföretag.

Läs mer: Livsmedelsverket säger nej till kryphål för insekter

– Enligt en konsumentenkät är 70-80 procent av konsumenter yngre än 45 år beredda att konsumera insekter, helst i pulverform. Som orsaker angavs miljöfaktorer samt att man gillade insektsmaken. 10-16 procent av konsumenterna ville inte äta insekter, men ansåg att insekter kan användas i djurfoder.

Bryter ner medicin

Den svarta soldatflugan är extra intressant, och den ska man börja forska på i år.

– Flugans larver är effektiva på att bryta ner olika biomassor, såsom gödsel och matrester. De klarar också av att bryta ner mögelgifter och vissa läkemedel, till exempel en del epilepsimediciner som är svåra att rena vid biologisk vattenrening, sade Tapio.

Läs mer: Insektföretagen startklara när framtidens mat blir lagligLarver gör matavfall till gödselBröd på syrsor nyhet i FinlandPengar för insektsforskning

Relaterade artiklar

Till toppen