Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 juli 2017

Nytt kompetenscentrum om vatten

Med ett nytt kompetenscentrum i vattenhushållning vill Jordbruksverket få till bättre samverkan med andra aktörer och myndigheter i vattenfrågan.

 Ett kompetenscentrum ska lyfta vattenfrågan för jordbruket.
Ett kompetenscentrum ska lyfta vattenfrågan för jordbruket. FOTO: Mostphotos

Inom den nya livsmedelsstrategin har Jordbruksverket fått i uppdrag att skapa ett kompetenscentrum för en hållbar hantering av vatten i jordbruket.

– Markens vattenhushållning, det vill säga tillgången till rätt mängd vatten vid varje tidpunkt, är en avgörande faktor för att behålla och öka markens bördighet. Marken behöver dräneras och ibland bevattnas för att skapa goda förutsättningar för odling, säger Tomas Johansson, utredare på växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Jordbruket bör anpassas

Samtidigt som det pågår arbete för att förbättra vattenkvaliteten, skydda mot översvämning, minska utsläpp av växthusgaser och för att klara dricksvattenförsörjningen, behöver även jordbruket anpassas till det förändrade klimatet, med både mer regn och längre torrperioder.

I och med skapandet av ett kompetenscentrum kan Jordbruksverket lyfta betydelsen av vattenhushållning för livsmedelsproduktionen.

Komplex fråga

– Uppdraget handlar om att öka kompetensen om jordbrukets vattenhushållning inom Jordbruksverket och på andra myndigheter säger Olof Johansson, avdelningschef på växt- och miljöavdelningen.

– Vattenfrågan är komplex, det finns många aspekter att ta hänsyn till och allt hänger ihop. Olika myndigheter har olika ansvar. Ska vi kunna ta ett helhetsgrepp på vattenfrågan behöver vi hjälpas åt och lära av varandra, säger Tomas Johansson.

Läs mer: Allt större område med vattenbristPREMIUMLÄSNING: Ha koll på vattentillståndet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen