Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juni 2019

Nytt projekt ska ge renare vattendrag

Det unika projektet som ska minska övergödningen i sjöar och hav är nu i gång. LRF är en av initiativtagarna till satsningen som döpts till Leva – Lokalt engagemang för vatten.

 Samordnare och markägarna ska samarbeta i en unik satsning som innebär att man ska genomföra fler åtgärder mot övergödning i sjöar och hav på lokal nivå.
Samordnare och markägarna ska samarbeta i en unik satsning som innebär att man ska genomföra fler åtgärder mot övergödning i sjöar och hav på lokal nivå. FOTO: filmfoto

Den nya satsningen mot övergödning som Land Lantbruk skrev om i december i fjol invigdes i dag på Havs- och vattenmyndighetens årliga konferens för vattenfrågor. 20 projekt från Umeå i norr till Trelleborg i söder delar på närmare 37 miljoner kronor för att under drygt två år utveckla nya lokalt förankrade arbetsformer inom vattenvården.

Samordnarna är igång

Nu är alla åtgärdssamordnare i gång i de 20 pilotområdena och samarbetar med markägarna för att genomföra fler åtgärder mot övergödning i sjöar och hav på lokal nivå. Det kan vara allt ifrån förbättrade odlingsmetoder till att anlägga fler våtmarker.

– LRF är en av drivkrafterna bakom Leva för att det finns många olika aspekter på vatten som engagerar på landsbygden. De 20 nya resurspersonerna kommer kunna hjälpa till att fånga upp den lokala kunskapen och få rätt sak gjord på rätt plats, säger Markus Hoffmann, LRFs vattenexpert, i ett pressmeddelande.

Vinnaren av namntävlingen prisas

Satsningen har också fått ett namn genom en namntävling, som lockade närmare 90 bidrag. LRF:s styrelseledamot Lennart Nilsson delar ut pris till vinnaren i samband med invigningen.

– Jag tycker att namnet är mycket passande. Förutom Lokalt engagemang för vatten för Leva också tankarna till de svenska miljömålen så som Levande sjöar och vattendrag och Hav i balans samt levande kust och skärgård, men även till en levande landsbygd med matproduktion. Det rimmar väl med de åtgärder vi arbetar med i Enköpingsåns och Örsundaåns avrinningsområden, säger samordnare Cassandra Telldahl Bjelkelöv.

Leva – Lokalt engagemang för vatten

Leva är ett samarbete mellan Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, LRF, Vattenmyndigheterna och Länsstyrelserna. Även Greppa Näringen, som arbetar med åtgärder mot minskad övergödning på gårdsnivå som både lantbrukare och miljön tjänar på, deltar i projektet.

Arbetet bygger på erfarenheter av lyckade projekt och genomförs i större skala. Det unika i satsningen är att det systematiska och dialogbaserade arbetet görs på den lokala nivån, samtidigt som fem stora myndigheter och organisationer backar upp initiativet.

LÄS MER: LRF-regioner kan bli huvudmän för nya vattenåtgärderLÄS MER: Digitala hjälpmedel minskar övergödning

Relaterade artiklar

Till toppen